Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coșmarul unei tinere care a început să se drogheze în adolescență. „Te transformi într-un monstru care calcă pe orice suflet”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu mărturii tulburătoare ale tinerilor prinși la un moment dat în mrejele drogurilor încearcă autoritățile să îi țină departe pe adolescenți de lumea substanțelor interzise.  

Oficialii au pornit prin țară cu o campanie menită să dezvăluie adevăruri dureroase, în speranța că mesajul va ajunge la cât mai mulți elevi.

Timp de zece ani, Alexandra a trăit un coșmar. Era adolescentă când a început să consume droguri, convinsă că nimic rău nu i se poate întâmpla, dar nevoia de substanțe interzise a crescut de la o zi la alta.

Alexandra Ristea, fostă consumatoare: „Atunci când ai sevraj, faci orice ca să faci rost de bani pentru droguri. Te transformi într-un monstru care calcă pe orice suflet, nu mai ții cont de absolut nimic. Au fost multe lucruri dramatice, până la punctul în care a trebuit să întrețin relații sexuale. În schimbul unor droguri”.

A ajuns și în închisoare, iar o perioadă a trăit pe străzi. Și Georgiana își amintește de vremurile crunte în care era dependentă. Pe când era elevă olimpică, la o petrecere, a acceptat să fumeze o țigară cu substanțe interzise și din acel moment totul s-a schimbat.

Citește și
cartel mexic
Rusia care a trimis la război criminali grațiați acuză SUA că trimit pe front în Ucraina traficanți mexicani și columbieni

Georgiana Drăgan, fostă consumatoare: „Eram disperată să mă droghez tot mai mult și aveam nevoie de bani. Sevrajul de heroină este cumplit, efectiv te simți ca un bolnav în fază terminală, ai dureri în tot corpul, ai o stare de rău efectiv, nu ești funcțional, nu te poți ține pe picioare și devii aproape isteric”.

Tinerele au scapăt de adicție, dar drumul până aici a fost unul mai mult decât anevoios, cu luni în șir petrecute prin spitale de psihiatrie și centre de reabilitare. Natalia Intotero, Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse: „Aproximativ 3,2 până în 5 la sută din cei care consumă droguri reușesc să se și salveze. E nevoie de foarte multă voință, e nevoie de determinare, de curaj, de susținere. Din păcate, vârsta a scăzut mult și din păcate vorbim și de droguri sintetice ce se găsesc la prețuri accesibile." Campania „Fără bariere" își propune să aducă foști consumatori de droguri în fața adolescenților și tinerilor care pot fi tentați să intre în această lume a substanțelor interzise.

Paul Mateș, influencer: „În general se vorbește că lumea drogurilor este una faină. Dar nu vorbește nimeni despre consecințe. Vorbesc despre cum te simți vineri seara, dar nu spun cum te simți a doua zi dimineață”. Andrei Popa, elev: „În orice școală, orice copil are tentația de a încerca lucruri noi, de a experimenta și nu este de ajuns să vorbim despre lucru ăsta, trebuie să luăm și măsuri. Adică? Să îi educăm pe copii." Andrei Ana Maria, elevă: „Da, prin anturaje, prin tentații, încearcă și tu o dată că nu mori, dar nu sunt bune." Caravana „Fără bariere” va ajunge în 20 de orașe din țară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult