Bacalaureatul, pe cale de a fi schimbat radical. ”La ce îmi trebuie integrale în bucătărie?!”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Primii vizaţi sunt elevii de la liceele profesionale, care ar putea susţine un bacalaureat diferenţiat, adaptat pregătirii lor. În cazul în care îşi doresc să facă şi o facultate, vor susţine examenul clasic. Ideea a mai fost pusă în practică în urmă cu mai bine de 10 ani şi are susţinerea mai multor experţi.
Elevii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, din Capitală, se pregătesc să devină patiseri, brutari ori să repare frigidere, adică învaţă meserii extrem de căutate pe piaţa muncii.
Pentru mulţi dintre ei, matematica, istoria sau geografia, materii necesare pentru susţinerea bacalaureatului, sunt un chin. Aşa că ar prefera să susţină un bacalaureat diferenţiat.
Reporter: ”La ce îţi e cel mai greu?” Elevă: ”La matematică. Cred că acolo cei mai mulţi copii se blochează. În panificaţie, nu mă ajută deloc matematica şi biologia."
Elevă: ”Anul acesta dau BAC-ul la română, mate, biologie.” Reporter: ”Și tu pentru ce meserie te-ai pregătit?” Elevă: ”OPC.” Reporter: ”Din ce ai vrea să susţii BAC-ul?” Elevă: ”Din modulele pe care le-am parcurs timp de 4 ani."
BAC-ul diferenţiat este susţinut şi de dascăli. Pentru că, spun aceştia, admiterea la liceele tehnologice se face şi cu medii de 2 sau 3, adică elevii vin cu un nivel foarte scăzut din şcoala generală. Iar recuperarea lor este de multe ori o misiune imposibilă, dovadă că în ultimii ani au fost o mulţime de licee profesionale cu rata zero de promovare la BAC.
Iată, de exemplu, cât de pregătiţi erau aceşti candidaţi la proba de matematică din cadrul bacalaureatului.
Reporter: ”Voi ce specializare aveţi?” Elev: ”Bucătar-ospătar. La ce îmi trebuie mie integrale în bucătărie!?” Elev: ”Cum, mă, dacă îţi dă radical la faină?"
Profesoară: "Sunt copii care au grave probleme de citit, de scris, de calcul numeric simplu şi atunci tot colegii noştri trebuie să facă eforturi absolut deosebite."
Profesorii din liceele profesionale fac, însă, apel, la o finanţare serioasă a învăţământului profesional, astfel încât ei să poată să pregătească nişte meseriaşi pricepuţi.
Profesoară: ”Avem efective de 36 de elevi. Nu se poate lucra în învăţământul tehnic cu clase atât de numeroase şi ne dorim ca numărul maxim de elevi la clasă să fie de 20, aşa cum se întâmplă în alte ţări ale UE."
Conform ministrului Ecaterina Andronescu, BAC-ul diferenţiat ar putea fi introdus în noua Lege a educaţiei, care ar fi în lucru pentru 2019.
Pentru anul şcolar în curs, elevii de clasa a 12-a de la liceele profesionale vor da examenul la fel ca până acum.