„Educaţie fără bullying”, aplicația creată pentru elevii care sunt victime ale agresiunii fizice şi verbale
Your browser doesn't support HTML5 video.
În sprijinul lor a fost lansată o aplicaţie care îi ajută să ia legătura cu diverşi specialişti sau chiar cu poliţia. La nivel european, România este pe locul trei în ceea ce priveşte amploarea fenomenului, denumit ''bullying''.
Monica Popescu este mama unei adolescente de 15 ani. Povesteşte că faţa ei a fost victima multor umilinţe la şcoală. Femeia s-a simţit neputincioasă şi nu a ştiut cum să îşi ajute copilul.
"Recunosc că atunci m-am panicat şi-mi venea să mă duc la şcoală şi să mă iau de copiii care au făcut-o să se simtă rău mult timp, pentru că am aflat târziu. Eu mi-am dat seama când copilul meu n-a mai vrut să mănânce sau să meargă la şcoală. Am vorbit ulterior cu învăţătoarea, ea a făcut ce trebuia, a vorbit cu directoarea, au fost chemaţi ceilalţi părinţi. Din fericire eram într-o şcoală în care se ştia ce e de făcut”, a spus Monica.
Din păcate prea puţine şcoli ştiu să gestioneze aceste situaţii ori au specialişti angajaţi să se ocupe de cazurile de bullying. Pentru a veni în ajutorul elevilor a fost lansată aplicaţia "Educaţie fără bullying", susţinută de Autoritatea Naţională pentru protecţia drepturilor copilului şi de Poliţia Capitalei.
Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată atât din App Store şi din Google Play. La ea pot apela toţi cei care vor să atragă atenţia asupra unui caz, fără a le fi descoperită identitatea. În aplicaţie trebuie ales judeţul sau sectorul unde s-a întâmplat incidentul. Dacă nu vorbim de violenţă fizică, aplicaţia continuă cu întrebări: Unde s-a întâmplat? Cum s-a întâmplat? Iar la final apar recomandări şi poate fi apelat numărul de urgenţă 119. În cazul în care vorbim de agresiune fizică, aplicaţia ne recomandă să sunăm la 112.
Tatiana Duta, coordonator 119, DGASPC Sector 6: „La 119 sunt consilieri specializaţi, asistenţi sociali şi psihologi care preiau apelul tău şi care vor face o evaluare. Dacă lucrurile sunt urgente şi se precipită se va face legătura cu echipa mobilă. Asta înseamnă că cei din echipa mobilă preiau apelul tău telefonic şi vin într-un timp destul de scurt şi îţi acordă un ajutor direct.”
În 2020 au fost elaborate normele metodologice pentru aplicarea legii prin care este prevenit şi combătut bullyingul în unităţile de învăţământ. În multe şcoli acest grup nu există sau este format din persoane fără pregătire.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 26-10-2022 18:37