Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anul universitar a început cu un protest, în Brașov. Creșterea taxelor de cazare în cămine, marea nemulțumire a studenților

Your browser doesn't support HTML5 video.

La Brașov, anul universitar a început cu un protest al studenților căminiști nemultumiți de taxele de cazare care sunt duble față de restul țării.

Tinerii se plâng că, deși chiria a crescut cu 50 de lei față de anul trecut, în multe cămine condițiile au rămas aceleași sau, mai rău, s-au degradat. Rectorul universității dă vina pe frigul care presupune costuri mari pentru încălzire.

Pentru un loc în camera cu trei sau patru paturi, studenții din Brașov plătesc 445 de lei pe lună. Pe cei de la învățământul cu taxă îi costă cu 200 de lei mai mult. Tinerii se plâng că tarifele au crescut anul acesta cu 50 de lei, în vreme ce condițiile au rămas aceleași.

Constantin Marian Iancu, student: „Stăm patru în camere. În multe camere nu sunt scaune pentru toate persoanele, ori birouri. Dulapurile, majoritatea, sunt rupte, unele saltele sunt vechi, nu se pot schimba”.

Mama unui student: „Toaletă nu au în cameră. Au baie comună, la fel și dușul. La bucătărie nu au acces, anul trecut nu au avut acces să încălzească nimic. Frigider au de acasă. Noi, părinții punem bani și luăm un frigider”.

Citește și
Miruna Pascu
Miruna Pascu, mama șoferului drogat de la 2 Mai, a cerut să fie pusă în arest la domiciliu ca să abia grijă de fiul mai mic

Studenții spun că, pentru a face față acestor tarife uriașe, vor fi nevoiți să își caute de lucru și să lase pe planul doi studiul.

Studentă: „Nu avem un serviciu, nu avem un venit. Părinții noștri, pe lângă noi, mai au alți copii și trebuie să plătească pentru fiecare copil în parte”. Unul e la București, unul la Brașov, altul e la Bacău, e greu să întreții trei persoane”.

Rectorul Universității Transilvania spune că diferența față de alte centre universitate o reprezintă cheltuielile cu încălzirea care, la munte, sunt mult mai mari decât în restul țării.

Ioan Abrudan, rectorul Universității Transilvania: „Avem opt luni de frig la Brașov când trebuie să asiguram căldură și apă caldă. Nu putem compara condițiile de la noi cu condițiile din alte centre universitare”.

Conducerea universității Transilvania spune că, în ciuda tarifelor pe care studenții le consideră foarte mari, căminele sunt toate ocupate și există chiar o listă de așteptare pentru cazare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult