Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analfabetismul digital. Suntem pe ultimul loc în Europa privind folosirea tehnologiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Chiar dacă românii petrec zilnic ore în la telefon ori pe internet, suferă din ce în ce mai mult de aşa numitul analfabetism digital.

Mai exact, chiar dacă pot să se joace, ori să acceseze diverse siteuri, nu ştiu să folosească tehnologia pentru a-şi uşura munca. Adică avem cea mai scăzută competență digitală din Europa. Tocmai de aceea, în următorii doi ani, peste 1000 de elevi şi profesori vor fi învăţaţi să folosească tehnologia în favoarea educaţiei. Programul ''Generatia Tech'' va avea loc în trei oraşe din ţară.

"Putem să învăţăm diverse aplicaţii online pentru a organiza un eveniment, pentru ziua de naştere, să înveţi să trimiţi un mail la mai multe persoane, să ne facem temele împreună pe grupuri. Există o diferenţă de a privi calculatorul nu doar ca un instrument care te ajută să te relaxezi ci care te ajută să performezi''.

Asta vor învăţa sute de elevii şi profesorii timp de 12 luni. Atât durează prima parte a programului Generaţia Tech, finanţat de Microsoft cu 500 de mii de dolari. Elevii vor fi învăţaţi să facă aplicaţii ce îi vor ajuta la şcoală.

Elisabeta Moraru: "Ce încercăm acum e să oferim trainguri profesorilor şi tinerilor să dezvoltăm competențe astfel încât predarea să fie atractivă şi să reducem abandonul şcolar, să transformăm ora de geografie într-un joc minunat folosind poate street view sau orice alt produs astfel încât copilul să foloseassca zona cognitivă se descopere flora, fauna''.

Citește și
Cazul tinerilor înjunghiați în Vaslui
Măsurile anunțate de primarul Vasluiului, după ce trei tineri au fost înjunghiați

În trei oraşe care vor fi alese până în iunie va fi câte un hub unde cursanţii vor fi instruiţi de mentori specialişti în IT.

Paul Apostol: "Acest hub vrem să fie într-o zonă accesibilă că după liceu să treci 3-4 ore pe zi. Există un nivel de competență digitală scăzută în România care poate fi o oportunitate să putem să creăm o nouă forţă de muncă nu în IT neapărat ci care poate să funcţioneze digital în toate sectoarele eocnomice".

Să ştii să citeşti nu înseamnă că înţelegi ce citeşti, iar acesta este analfabetism funcţional. La fel e şi când vorbim de tehnologie. Dacă foloseşti tableta ori telefonul pentru a te juca sau pentru a scrie pe reţelele de socializare, asta nu înseamnă că ai şi competențe digitale.

Asta numesc specialiştii în educaţie analfabetism digital. În Europa suntem pe ultimul loc când vine vorba de cât de pricepuţi suntem în folosirea tehnologiei. Iar ciferele arata aşa: 56% dintre români folosesc internetul, însă doar 29% au şi competente digitale.

Elisabeta Moraru: "Până în 2025 prin creștera competențelor digitale am putea aduce un impact de peste 42 de miliarde de dolari în PIB-ul României, înseamnă că e nevoie de foarte multe eforturi pentru a susţine economia digitală şi job-urile viitorului, care presupun abilitaţi care ţin de pregătire pentru joburi care nu există acum."

În tot acest timp, o treime dintre şcolile din România nu au calculatoare funcţionale, deşi statul a cheltuit până acum peste 430 de milioane de lei pentru acest domeniu.

Iar jumătate dintre laboratoarele de informatică din şcoli nu au conexiune la internet. Însă de ce să ne mirăm dacă avem şi şcoli care nu au prize ori au toaletele în curte.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult