„Românul e obișnuit să cumpere ieftinituri, chinezării”. La ce riscuri ne supunem dacă purtăm încălțăminte ieftină
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acest comportament de consum nu este și cel mai sănătos, avertizează specialiștii în medicina piciorului, care spun că în ultima perioadă se confruntă cu o creștere a numărului de pacienți.
Încălțămintea ieftină - adusă în mare parte din China - făcută din materiale care imită pielea, poate provoca multe probleme.
Daniel Păcurari - un tânăr de 25 de ani din Cluj-Napoca - spune că și-a distrus picioarele și a ajuns la medic din cauza pantofilor de proastă calitate.
Daniel Păcurari, pacient: „Luam ce găseam, ce puteam cumpăra mai accesibil”.
Prețul este, de altfel, principalul criteriu în funcție de care cei mai mulți români își aleg încălțămintea. O pereche de pantofi de calitate ajunge la 1.000 de lei și poate și să depăsească această valoare. Așa că o categorie importantă se îndreaptă spre marfa adusă din China, mai ieftină.
Acest fapt se vede și în cifrele Institutului Național de Statistică.
Importul de încălțăminte cu tălpi și fețe din cauciuc sau plastic, pe primele 10 luni ale anului 2023 Total: 25,6 MIL. PERECHI· CHINA: 11,9 MIL. PERECHI
· POLONIA: 3,9 MIL. PERECHI
· TURCIA: 1,9 MIL. PERECHI
· GERMANIA: 1,5 MIL. PERECHI
· FRANȚA: 1 MIL. PERECHI
sursa: INS
Din 25 de milioane de perechi importate de România în primele zece luni ale anului trecut, aproape jumătate au venit din China.
Radu Marincaș, producător încălțăminte: „Românul e obișnuit să cumpere mai mult ieftinituri, chinezării, pentru că sunt mai ieftine. Și eu fac numai din piele, interior, exterior, calitate, și prețul e altul. Nu e ca și pentru chinezării. Din China e imitație marea majoritate”.
Pantofii ieftini vin însă cu costul pe care îl plătește și Daniel Păcurari. Lui, medicul i-a recomandat să poarte, o vreme, un dispozitiv de corectare a poziției piciorului. Alții ajung la medici sau fizioterapeuți cu probleme și mai grave.
Irina Mincu, specialist în medicina piciorului: „Vin cu unghii încarnate, care se infectează, degete în ciocan, clasicele bătături care apar pe fața dorsală a degetelor”.
Bianca Mîrț, fizioterapeut: „Fluxul de pacienți a crescut în ultima perioadă”.
Specialiștii în medicina piciorului avertizează că o pereche de încăltăminte nepotrivită poate provoca, în timp, inclusiv probleme la coloana vertebrală și articulațiile șoldurilor.
Specialiștii ne recomandă să evităm încălțările înguste, ascuțite în față sau cu talpă foarte rigidă. Dacă optăm pentru tocuri, acestea să nu depășească cinci centimetri.