„Princess Limousine”, la RAR Iași. Cum arată automobilul din care Prințesa Anne a fost aproape să fie răpită | FOTO
Galerie foto
La mai bine de cinci decenii de când a ieşit pe poarta fabricii din Germania, bijuteria pe patru roţi a ajuns la RAR Iaşi pentru Inspecţia Tehnică Periodică.
„O mașină care a aparținut Casei Regale a Marii Britanii, fotografiată la RAR Iași. Dacă ne-am gândi că este un Austin, un Rolls Royce sau un Vanden Plas, probabil că nu am greși, dar o putem numi simplu „Princess Limousine”, pentru că exact asta este: un vis al unei prințese, transformat în realitate. Acest vis s-a materializat cu ajutorul fabricii Vanden Plas, în colaborare cu Rolls Royce, dar doar într-o ediție limitată de aproximativ 200 de exemplare, între anii 1956 și 1968. Primele autovehicule au fost comandate de Casa Regală și au fost utilizate pentru delegații de stat și evenimente private. Forma mașinii a fost inspirată de Rolls Royce Wraith model Hooper Empress și a fost echipată cu un motor cu 6 cilindri, cu capacitate cilindrică de 4 litri, 121 de cai putere, totul sub o caroserie de aluminiu realizată manual”, scrie pe pagina de Facebook a Registrului Auto Român, care publică și fotografii cu limuzina adusă la inspecția tehnică.
Proprietarul ei, un colecţionar de maşini de epocă, a cumpărat-o într-o stare avansată de degradare de la departamentul care se ocupă de transportul membrilor Casei Regale Britanice şi abia în timp ce o restaura a aflat că deţine o bucăţică din istoria Regatului Unit.
„Compartimentul pasagerilor era separat de cel al șoferului, iar pe bancheta mică din mijlocul habitaclului stăteau în trecut gărzile de corp ale oficialilor transportați în mașină. Poate părea incredibilă istoria acestei mașini, dar proprietarul ei ne-a povestit că automobilul este cel în care se afla prințesa Anne, fiica reginei Elisabeta a II-a, în momentul unei tentative de răpire, care a avut loc în anul 1974 (detalii rememorate în acest articol de presă: https://www.smithsonianmag.com/.../bloody-attempt-kidnap.../).Colecționarul care deține acum autovehiculul spune că l-a cumpărat într-o stare avansată de degradare de la departamentul care se ocupă de transportul membrilor Casei Regale Britanice și a identificat urmele reparațiilor făcute după incidentul armat”, se mai arată în postarea de pe pagina de Facebook a Registrului Auto Român.