Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zone întinse din țară au fost „inundate” de maci. La ce se pot folosi semințele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fotografiile de vacanță sunt parcă mai frumoase anul acesta, de când zone întinse din țară au fost „inundate” de maci.

Specialiștii spun că acum este momentul lor de glorie, pentru că sunt la maturitate, dar și că frumusețea lor ar putea păli dacă mai plouă mult.

Pentru macii albi, de cultură, mai trebuie răbdare. Abia prin iulie vor putea fi admirați în toată splendoarea, după care vor fi folosiți în industria alimentară sau în cea cosmetică.

Scăldate de razele soarelui sau înviorate de ploile recente, lanuri întregi de maci sălbatici colorează în aceste zile câmpiile. Și pentru că sunt de o frumusețe irezistibilă, macii apăruți parcă peste noapte printre alte flori de câmp, spice de grâu sau chiar chiar între rândurile de vie, sunt un decor natural perfect pentru pozele de vacanță.

O întindere cu maci sălbatici găsiți și pe marginea drumului național 2A, la doar 20 km de Constanța. Mulțimea de flori roșii formează un peisaj spectaculos, perfect pentru a fi surprins în câteva fotografii deosebite.

Citește și
productie maci
Românii care produc legal opiu, la poalele Munţilor Trascău. Preţul cu care îl vând

Lanuri de maci găsim și în jurul Capitalei, de pildă în comuna 1 Decembrie, și parcă pe vremea închisă și pe ploaie priveliștea este mai frumoasă.

Macii roșii, de câmp, sunt decorativi în România. Doar macii albi sunt folosiți în industria alimentară. Din semințele lor, dar și din petale poți fi extrase diferite uleiuri bogate în grăsimi vegetale. Suprafețele cultivate sunt însă mici, de câteva zeci de hectare, în zone precum Alba ori Neamț.

Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați: „Ne aflăm în luna de deplină maturitate a acestei plante, fie că vorbim de macul de gradină sau de câmpie, se aseamănă foarte mult. Din semințe, dacă nu vrem să le utilizăm ca atare, se pot extrage acele uleiuri esențiale – care se utilizează ulterior tot în industria alimentară, în diferite salate, ca dressing sau suport de dressing."

Pentru că este încadrat că planta narcotică, cei care vor să cultive mac au nevoie de autorizații speciale și se supun unor reguli și controale stricte.

Anul trecut, România a importat semințe de mac în valoare de aproape trei milioane de euro, potrivit datelor unei companii de cercetare.

Pentru macul de gradină, ornamental, în schimb, nu sunt restricții - semințele trebuie plantate după ultimul îngheț, pentru ca florile să apară primăvara.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult