„Nici n-am ajuns bine și a trebuit să gust pălinca”. Gazdele din Maramureș i-au așteptat pe turiști cum se cuvine de Paște
Your browser doesn't support HTML5 video.
Gazdele au scos de la cuptor pâine de casă, cozonaci și faimosul miel umplut cu crustă arămie și toate aromele primăverii în tocătură. După slujba de Înviere, toți creștinii se vor așeza la mese întinse, recunoscători că i-au prins cu bine sărbătorile.
La acest centru de călărie, 7 familii din București stau în căsuțe tradiționale din lemn și se bucură de natură cât este ziua de lungă.
Turist: „Nici n-am ajuns bine și a trebuit să gust pălinca și sa mănânc ceva”.
La câțiva kilometri distanță, în Breb, oaspeții și-au suflecat și ei mânecile la bucătărie alături de gazde. Au văzut pe viu cum se face coasta umplută, cu tocătură de drob.
Dumitru Eugen, turist Craiova: „Sunt obiceiuri foarte frumoase, m-am îndrăgostit de Maramureș și vin de 3-4 ori pe an, mă simt ca la mine acasă și e ceva de vis”.
În cele patru zile de vacanță, musafirii și-au propus să se rupă cât mai mult de zgomotul orașului.
Lăcrămioara Popa, turistă București: „Oamenii sunt calzi și primitori, se mănâncă bine, te odihnești bine, zona este absolut magică”.
Turiști din Arad: „O ieșire din asta este extraordinară, să ne încărcăm pozitiv și reușim să facem față activităților cotidiene”.
Raluca Vișovan, reprezentant han: „În Noaptea de Înviere îi ducem pe oaspeții noștri la biserică, după care urmează masa cu bucatele sfințite, în a doua zi de Paști îi primim cu un joc tradițional din zonă”.
Și la Sighet, doi tineri au amenajat un mic sat de vacanță.
Lucian Valea, proprietar: „Oamenii din metropele doresc să aibă parte de relaxare, de evadare, liniște și alte servicii care să-i scoată din rutina zilnică, experiențele pentru străini sunt ca și cum ar merge 100 de ani în trecut, să le trezească simțuri pe care poate nu le-au mai avut demult”.
Pentru patru zile cu mese festive, seri de distracție cu ceterași și plimbări cu caii turiștii dau de la 6.000 de lei în sus.