Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de salvamontiști au căutat trei zile un turist rătăcit. Unde era, de fapt, bărbatul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un bărbat căutat de trei zile prin Bucegi a fost găsit luni, „bine merci, la domiciliu” - după cum spun salvamontiştii.

Tânărul a cerut sâmbătă ajutor, apoi nu a mai putut fi contactat. Echipajele au reuşit să dea de el abia astăzi, când omul a recunoscut că pur şi simplu a uitat să anunţe că este acasă, în siguranţă.

Totul s-a întâmplat într-o perioadă în care salvamontiștii sunt, oricum, extrem de solicitaţi. Mulţi turişti pleacă în drumeție fără echipament şi se accidentează ori se rătăcesc. Duminică, de exemplu, o femeie și-a rupt piciorul într-o excursie în judeţul Buzău.

Femeia se afla într-o drumeţie pe munte împreună cu familia când şi-a rupt piciorul. Soţul a fost cel care a sunat la 112, iar către ei au plecat, pe jos, două echipaje de jandarmi de la Nehoiu şi pompieri. Salvatorii au preluat-o şi dus-o pe o targă mai bine de un kilometru până în locul unde îi aştepta echipajul SMURD, care a transportat-o la spital pentru îngrijiri.

Iar salvamontiştii din Buşteni şi Prahova au salvat doi turişti, rămaşi blocaţi în Valea Mălinului. Nu erau echipaţi şi nici nu cunoşteau zona. Nu aveau nici semnal la telefon, aşa că nu au putut transmite unde se aflau. Șapte ore a durat întreaga operaţiune de salvare.

Citește și
salvamont
Salvamontiștii au recuperat un belgian care a suferit o fractură pe traseul de creastă al Făgărașului

Un alt bărbat, care făcea parte dintr-un grup de trei turişti, a căzut pe un traseu dificil, nemarcat, din Bucegi şi a suferit un traumatism la genunchi cu posibila ruptură de ligamente. Pentru că zona este greu accesibilă, rănitul a fost transportat la spital cu un elicopter SMURD.

Alţi doi turişti, un bărbat şi o femeie, au căzut şi s-au accidentat. Nici ei nu erau echipaţi adecvat.

Numai în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 23 de apeluri de urgenţă prin care turiştii plecaţi pe munte au cerut ajutorul salvamontiştilor. În urma acestor intervenţii, 17 persoane au ajuns la spital.

Cătălin Petrescu, Salvamont Poiana Brașov: „Cred că am fi foarte învechiţi să zicem că pe caniculă pt o plimbare foarte scurtă, vorbim de bocanci. Tehnica a evoluat foarte mult şi există acele semi-ghete, ghete puţin mai late, care protejează glezna ca în cazul bocancului, cu un cramponaș special care să facă faţă în situaţiile specifie muntelui”.

Turist: „Nu e toată lumea echipată cum ar trebui. Bocancii, în primul rând, sunt cei mai importanţi, ca ei asigură stabilitate şi cum calci pe teren”.

Mai mulți turişti au urcat cu telecabina Buşteni şi de acolo au pornit în drumeţie până la Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman. Traseul durează în jur de o oră şi este presărat cu zone abrupte şi pietre pe care poţi aluneca. Pe aici ajung şi mulţi copii în adidaşi.

Reporter: „Nu sunteţi foarte echipaţi, văd”. Turist: „Da.” Reporter: „De ce?” Turist: „E prima dată când plecăm aşa în drumeţie, să vedem cum e pe jos, să ne plimbăm. Până acum am urcat cu telecabina şi e mai simplu”.

Turist: „Nu ne aşteptam să fie aşa greu... Atâtea pietre, atâţia bolovani”.

Turistă: „Eu sunt desculţa pentru că mă deranjau încălţările la urcare şi coborâre”.

În Poiana Braşov, de pildă, odată cu dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete prin pădure, printre răniţi se numără şi mulţi ciclişti.

Cătălin Petrescu, Salvamont Poiana Brașov: „Începătorii sunt sfătuiţi să meargă pe cele de începători şi nicidecum pe cele de nivel mediu sau avansat, că acolo inclinaţiile sunt mai accentuate, obstacolele sunt mult mai dificile”.

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe biciclişti să aibă cască, mănuşi şi protecţie pentru spate, genunchi şi coate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult