Românii care și-au abandonat joburile din străinătate și s-au angajat în minerit. Cât câștigă în prezent
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă în afară au lucrat aproape orice a fost posibil, la noi au posturi de electricieni, lăcătuși sau sudori, domenii pe care aveau specializare.
Sunt plătiți cu circa 3.500 de lei, dar cea mai mare bucurie e dată de faptul că sunt acasă, alături de cei dragi.
Nu mai puțin de 600 de salariați au intrat în pâine la Complexul Energetic Oltenia în aceste zile. Compania și-a mărit producția de cărbune cu aproape 1 milion de tone, pe fondul crizei din energie. O parte destul de mare a celor angajați acum au fost ani buni salariați în străinătate.
Emilian Ciocan, proaspăt miner: În 2016 am lucrat Danemarca trei luni, în Norvegia 10 luni, în Finlanda patru luni.
Reporter: Şi acum te-ai făcut miner.
Emilian Ciocan: Acum da, am ajuns la concluzia că tot mai bine e acasă, lângă familie și copii.
Gabriel Onescu, proaspăt miner: „Am mai lucrat în Germania Olanda, șofer, în agricultură și în construcții am lucrat. Am venit aici pentru că sunt aproape de casă. Nu avem minimul pe economie, avem un salariu destul de bun”.
Chiar dacă munca în minerit nu e deloc ușoară, noii angajați spun că dorul de casă bate orice efort fizic.
Alin Vlădoiu, proaspăt miner: „Am lucrat mulți ani în Danemarca, în Suedia, pe niște joburi foarte bine plătite, de exemplu, am lucrat la Microsoft, la Facebook, ultima oară, și am ales să vin în România pe mai puțini bani să fiu mai aproape de familie”.
Noii salariați sunt angajați pe o perioadă determinată, până la sfârșitul anului. Pentru angajare au trebuit să aibă pregătire conform posturilor disponibile, cei mai mulți terminând licee din zonă cu pregătire în domeniul minier.
Florin Gheorghescu, șef Divizia Minieră, Complexul Energetic Oltenia: „S-au prezentat cu documentele de calificare și sunt, într-adevăr, oameni care au fost plecați și care, pe seama crizei războiului, eu știu din ce considerente, vin către casă”.
Noii angajați ar putea să rămână pe posturi și după 1 ianuarie. Anul acesta vor pleca din sistem cel puțin câteva sute de mineri care ies la pensie, iar în locul lor va fi nevoie de alți angajați, care să asigure producția necesară de cărbune.
Sursa: Pro TV
Etichete: minerit , complexul energetic oltenia , miner
Dată publicare: 22-05-2022 09:09