Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de români care locuiesc în Ungaria, dar lucrează în România, au fost amendați din cauza PLF

Your browser doesn't support HTML5 video.

Revolta printre românii care s-au stabilit în Ungaria, dar vin în țară, la locul de muncă. Zeci dintre ei s-au trezit cu amenzi pentru că nu au completat formularul digital, obligatoriu pentru toți cei care se întorc din străinătate.

Oamenii susțin că este absurd să li se ceară acest document atât de des, uneori chiar și de două ori pe zi. Acum ei vor să conteste amenzile.

O femeie a primit 2.000 de lei amendă pentru că a completat formularul cu informațiile din actul maghiar de identitate.

Femeia amendată: ”Bineînțeles, că-i act unguresc, scrie Peter Ibolia Monika, și în act românesc scrie Peter Viorica Monica. Și din cauza asta, mă gândesc, că n-am completat pe buletinul românesc, am primit amendă pe PLF necompletat”.

Sute de români, stabiliți în Ungaria, fac zilnic naveta în județul Bihor, unde au locurile de muncă. Formularul PLF a devenit obligatoriu în decembrie, pentru toți cei care intră în țară. Unii dintre ei au fost amendați deja de mai multe ori.

Citește și
cuplu aeroport
Doi soți din Vaslui vaccinați cu 3 doze, cu 9 teste făcute și cu formularele PLF la ei, amendați de DSP cu 6.000 de lei

Bărbat amendat: ”Le-am primit pe poștă. Ieri am sunat la DSP, am întrebat care-i treaba și au zis că foarte mulți au mers și la ei, și cu scandal și cu ceartă. Ei n-au nicio vină, e lege, ei doar au făcut amenzile, pe baza ce-au trimis din vamă. Au făcut amenzile și le-au trimis la oameni”.

Cristian Abrudan, reprezentant protestatari: ”Am în jur de 30 de persoane în grupul meu care au primit, deja, una-două-trei amenzi pentru formularul PLF. Angajații ezită să mai vină la serviciu. Pur și simplu, sunt unii care iși iau zile de concediu medical.”

Tunde Nagy, reprezentanta contestatarilor: ”Problema cea mai mare cu PLF-ul este că nu s-au gândit la noi, special la transfrontalieri, cei care trecem cel mai des granița. Nu ne-au făcut o evidență, unde ar putea să ne bage și am putea să trecem mai ușor”.

Autoritățile spun însă că legea nu face nicio excepție, nici măcar în cazul celor care trec granița de mai multe ori.

Dr. Dorel Țîrț - purtător de cuvânt DSP Bihor: ”Nu există excepții suplimentare de la completarea formularului digital de intrare în România, specifice pentru lucrătorii transfrontalieri. Amenzile dispuse sunt ca urmare a interogării bazei de date, iar procesul verbal care este transmis persoanelor trebuie să fie executat.”

Oamenii sunt deciși să conteste amenzile în instanță.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult