Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de case de patrimoniu din Mureș, distruse și demolate de proprietari. În locul lor au fost ridicate adevărate palate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Situație revoltătoare într-o comună din județul Mureș. 23 de case de patrimoniu din satul Măgherani au fost distruse sau chiar demolate.

În locul lor au fost ridicate adevărate palate, care însă nu au nimic în comun cu căsuțele tradiționale de pe Valea Nirajului, multe aflate în patrimonial cultural.

Proprietarii care au ignorat legea au dosare penale pentru distrugere.

De o parte și de alta a drumului județean 135 din județul Mureș găsim aproape 100 de căsuțe specifice acestei zone din Transilvania, care fac parte din patrimoniul național cultural. Vechi de mai bine de un secol, câteva dintre construcțiile simple, dar cochete au fost vândute de moștenitori, însă cei care au cumpărat cu bani puțini aceste case valoroase nu au ținut cont de importanța lor. Le-au dărâmat și au ridicat în loc ce au considerat ei că e frumos.

Kacso Lajos, primar localitatea Măgherani: „Sunt construcții care sunt în curs... Autorizație de construcție nu există, așteptăm să se facă investigații. Cu siguranță dacă de la Patrimoniu și Cultură solicitau avizul nu își dădeau acordul și dacă da, dacă nu se aduceau modificări, problema mai gravă este că multe case chiar s-au demolat”.

Citește și
bloc demolare
A început prima demolare a unui bloc de locuințe construit ilegal, în Cluj-Napoca. Locatarii refuză să iasă din case
Majoritatea proprietarilor, plecați din țară

Un sfert din casele cu statut special au fost distruse. Iar cele care nu au fost demolate au suferit modificări drastice: geamurile au fost mărite și înlocuite cu unele tip termopan, acoperișurile au suferit schimbări și ele, și nimeni nu a respectat paleta de culori în care trebuie zugrăvite aceste locuințe.

Proprietarii au fost identificați de polițiști, dar mulți dintre cei care au demolat sau modificat casele cu statut special sunt plecați în străinătate.

Alexandra Luca, purtător de cuvânt IPJ Mureș: „Au fost identificate 23 de imobile clasificate ca monumente istorice în grupa B, fiind reprezentative pentru patrimoniul cultural local. Polițiștii au demarat cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de distrugere și executarea fără autorizație de construire”.

Doar trei proprietari au putut fi audiați, dar și celor absenți li s-au deschis dosare penale. Pentru distrugerea unor astfel de case de patrimoniu riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult