Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Avem în toată Europa colonii de berze care nu mai pleacă.” De ce nu mai migrează păsările călătoare spre țările calde

Pentru că iernile sunt tot mai blânde, unele păsări călătoare nu mai migrează spre țările calde. Este concluzia la care au ajuns ornitologii români, după ce au studiat cinci ani comportamentul lor.

Stârcul cenușiu sau egreta albă, două specii care până acum își petreceau sezonul rece în sudul Africii. N-au mai plecat de ani buni. La fel și berzele.

Frumoasele înaripate găsesc la noi hrană cu ușurință și nu mai fac traseul obositor spre locurile tradiționale de iernat.

Pe malul mării, la Eforie, în zona Capul Turcului, sute de lebede și lișițe și-au găsit adăpost de câțiva ani.

Unele au venit din Suedia sau Ungaria, din locuri unde temperaturile sunt mai mici decât la noi. O colonie de lebede s-a așezat anul acesta și pe lacul Tăbăcarie din Constanța.

Raluca Grigore, muzeograf microrezervație Complex Delfinariu Constanța: „Temperaturile foarte ridicate din timpul iernii, din ultimii ani, au făcut ca aceste păsări să își modifice comportamentul și să nu mai migreze pe mii de kilometri distanță pentru identificarea resurselor de hrană.” Nici multe dintre exemplarele de pelican creț, care până acum zburau iarna spre Grecia și Turcia, și se întorceau primăvara în Delta Dunării nu mai migrează. Sunt foarte puține păsari dintr-o colonie care mai pleacă.

Citește și
păsări de pradă
Un ecologist israelian folosește păsări de pradă pentru a recupera cadavrele din zonele atacate de Hamas

Andreea Oprea, specialist Societatea Ornitologică Română: „Pelicanii creți rămân și la noi, în bazinul Dunării, pe coasta Mării Negre și Balcani.”

Până de curând și stârcul cenușiu sau frumoasele egrete pe care le admirăm vara pe canalele Deltei Dunării migrau. După ce le-au cercetat comportamentul, ornitologii spun că păsările rămân la noi.

Attila Marton, ornitolog: „Își petreceau iernile în sudul Africii iar mai nou mai toată populația rămâne peste iarnă.” Și berzele sunt o prezență permanentă în Delta Dunării, în Dobrogea dar și în zonele montane.

Adrian Bâlbă, biolog: „Avem în toată Europa colonii de berze care nu mai pleacă." La noi în țară sunt peste 350 de specii de păsări. Mai bine de jumătate s-au adaptat iernilor blânde din ultimii ani și au devenit, astfel, sedentare.

Sunt însă și situații în care, atunci când frigul vine brusc, multe păsari mor pentru că nu mai pot găși suficienta hrană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult