Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Antarctica nu va mai acționa ca aer condiționat, ci ca radiator”. A fost înregistrat cel mai călduros iulie din istorie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Recorduri de temperatură doborâte și schimbări fără precedent în Antarctica au determinat o revizuire a poziției ministerului britanic de Externe cu privire la impactul schimbărilor climatice.  

Oamenii de știință avertizează că există pericolul ca Antarctica să înceteze să acționeze ca un frigider pentru planetă și să devina, în schimb, un radiator.

După ce iceberguri uriașe, de până la un sfert din dimensiunea Țării Galilor, au început să se desprindă din calota glaciară cu „frecvență tot mai mare", Foreign Office a comandat o revizuire a prognozelor.

Raportul confirmă că în Antarctica au loc tot mai des și sunt mai intense evenimente extreme. Potrivit unuia dintre experții implicați în redactarea documentului, fiecare țară cu zone de coastă va resimți efectele.

Martin Siegert, cercetător polar: „Cel mai serios val de căldură, din punct de vedere al devierii de la normal, s-a petrecut anul trecut în Antarctica, când temperatura a fost cu 38 de grade mai mare decât ar fi trebuit. S-a întâmplat iarna, într-un loc în care ar fi trebuit să fie -50 de grade Celsius, dar - timp de câteva zile - au fost doar -10 grade. Nu s-a mai pomenit un val de căldură de asemenea magnitudine”.

Citește și
Gheţarul Thwaites
”Gheţarul apocalipsei” din Antarctica se topește îngrijorător. Oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă

Antarctica nu mai este izolată și protejată, cum o știam, iar transformările de acolo devin un fenomen global, continentul sudic fiind tot mai conectat cu restul planetei. Și, dacă încălzirea globală nu este controlată, ecosistemul fragil al Antarcticii riscă să sufere daune ireversibile.

Instituția europeană care monitorizează clima tocmai a confirmat oficial că luna trecuta a fost cel mai călduros iulie din istorie, la o diferență neobișnuit de mare.

Temperatura medie a lunii a fost de 16,95 de grade, cu o treime de grad mai mult decât precedentul record, din 2019. În mod normal, recordurile de temperatură sunt depășite cu sutimi, cel mult cu o zecime de grad. Martin Siegert, cercetător polar: „Antarctica are rolul să țină planeta răcorită, suprafața ei albă reflectând razele soarelui înapoi în atmosferă. Dar, dacă zăpadă și gheața care reflectă soarele se pierd, sunt înlocuite de o suprafață întunecată. Prin urmare, când energia solară vine spre Terra, este absorbită de acea suprafață întunecată, provocând încălzire. Asta e principala noastră îngrijorare: că Antarctica nu va mai acționa ca `aer condiționat`, ci ca radiator”.

Specialiștii sunt categorici, reducerea emisiilor de carbon este o urgență absolută. Asta nu va rezolva problema, dar măcar ne-ar ajuta să ne adaptăm cât de cât la noile condiții de viață.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult