Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„A fost minunat, ca o pictură”. Spectacolul de culori de pe cer a captat toate privirile. Explicația simplă a fenomenului

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost spectacol pe cer, marți seară. Norii trandafirii au captat toate privirile, după care au acaparat și rețelele sociale.  

Specialiștii spun că fenomenul a fost posibil pentru că s-a curățat atmosfera și, în plus, au fost condiții meteo deosebite.

În nordul țării, în Suceava, Botoșani, dar și în Iași, cerul părea că a luat foc. Spre apus, norii au avut nuanțe intense de violet, portocaliu și roșu.

Tip: „A fost cel mai spectaculos apus din luna decembrie, așa, ca de sfârșit de lună. Mă plimbam cu bicicleta și nu m-am putut abține să nu fac o poză.”

Și la fel au simțit mulți dintre cei care erau afară în acel moment. Dovada este numărul copleșitor de imagini postate pe rețelele sociale.

Citește și
Nea Gica
Locul din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult. Secretul lui nea Gică, neobosit la 101 ani

Turist: „A fost foarte frumos, nu am văzut nori așa în viața mea, a fost minunat, ca o pictură.”

Femeie: „Superb, culorile erau foarte frumoase, cred că a fost un fenomen ceva.”

Magia, spun specialiștii, a fost posibilă grație unei atmosfere foarte curate - a fost trafic mai puțin - și a unor condiții meteo deosebite, cu plafonul de nori la înălțime medie și, foarte probabil, cu cristale de gheață foarte fine, de ordinul micrometrilor, care au amplificat intensitatea culorilor.

Valentin Grigore, președinte Societatea Astronomică Română de Meteori: „Un astfel de apus nu apare prea des, a fost generat de un tip de nori situați la altitudine medie. În momentul în care soarele trece sub linia orizontului la o anumită distanță, atunci unghiul sub care iluminează aceste straturi de nori se schimbă și astfel culorile apusului reflectă foarte bine lumina soarelui.”

Silviu Gurlui, fizician Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași: „Atmosfera a fost foarte curată, iar intensitatea radiațiilor foarte mare. Înălțimea norilor și compoziția lor au dus la creșterea factorului de reflexie, astfel încât intensitatea percepută de noi la sol a fost foarte mare și spectacolul a fost mult mai frumos.”

Fenomenul a avut intensitate maximă în Nord-Estul țării, dar a putut fi admirat și în zone din sud și centru. Cum condițiile meteorologice nu se vor schimba prea mult în următoarea perioadă, sunt șanse să mai vedem apusuri spectaculoase și zilele care vin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult