Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vladimir Putin îi cheamă pe români să se mute în Rusia. Lista țărilor ai căror cetățeni Kremlinul vrea să-i protejeze

Vladimir Putin i-a invitat pe români, precum și pe cetățenii din alte 46 de state să se mute în Rusia, Kremlinul considerând că astfel apără drepturile fundamentale ale oamenilor cărora li se impun ”valori neoliberale”.

Rusia a publicat pe 20 septembrie o listă cu 47 de țări în care, potrivit Kremlinului, sunt impuse „valori neoliberale” despre care susține că sunt în conflict cu valorile tradiționale rusești, scrie agenția bulgară Novinite.

Lista cuprinde aproape toate țările UE, Statele Unite, Regatul Unit, Ucraina, Elveția, Noua Zeelandă, Canada, Macedonia de Nord, Albania, Islanda și Norvegia.

În mod remarcabil, absenți de pe listă sunt membrii UE Ungaria și Slovacia, alături de Serbia și Bosnia și Herțegovina, state pro-ruse.

Practic, Putin consideră că aceste țări nu sunt ”afectate” de neoliberalism și respectă, astfel, valorile impuse de Rusia, după cum sesizează și Ukrainska Pravda.

Citește și
Joe Biden
Biden a reacționat după amenințările cu un război total al Rusiei: „Nu am o părere prea bună despre Putin”

Anunțul vine după un decret semnat de Vladimir Putin în august, care acordă cetățenilor din aceste țări dreptul de a căuta rezidența în Rusia dacă simt că au fost afectați de „impunerea unor valori neoliberale și distructive”.

Solicitanților nu li se va cere să cunoască cultura sau istoria rusă și nici să vorbească limba rusă.

Cei care vor să se ducă în Rusia trebuie să se prezinte la ambasadele sau consulatele rusești

Potrivit autorităților ruse, decizia este formulată ca o mișcare de a proteja „drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, promovând în același timp „valorile spirituale și morale tradiționale”. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei va elibera vize cu intrare unică valabile trei luni celor interesați, de care se vor ocupa ambasadele și consulatele Rusiei.

Programul de stat al Rusiei definește „valorile tradiționale” ca incluzând viața, demnitatea, drepturile omului, patriotismul și prioritizarea preocupărilor spirituale față de cele materiale. În schimb, „ideologiile distructive”, așa cum sunt descrise de Kremlin, sunt asociate cu egoismul, imoralitatea, respingerea patriotismului și „promovarea relațiilor sexuale netradiționale”.

În ultimii ani, în timpul conducerii lui Putin, Rusia a introdus diverse legi care vizează suprimarea societatății civile, a mass-media independentă și a comunității LGBTQ+.

De la începutul invaziei militare de către Rusia a Ucrainei, Kremlinul a etichetat numeroase națiuni occidentale ca fiind ostile, inclusiv toate statele membre UE.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult