Viticultorii, încântați de calitatea vinului în acest an. De ce vor mări prețurile
Your browser doesn't support HTML5 video.
Producția va fi însă mai mică, pentru că multe podgorii au fost afectate la începutul anului de grindină, iar via a devenit mai sensibilă la boli. Cum vinul va fi mai puțin, unii producători se gândesc să mărească prețul - ca să își recupereze din pierderi.
În podgoriile din Buzău, boabele s-au uscat pe alocuri, aşa că vor da mai puţin must.
Cornel Banita, director tehnic staţiunea de cercetare Pietroasa: "Există posibilitatea ca până vom reuşi să recoltăm toate soiurile din plantaţia noastră să scadă puţin din cauza secetei din ultima perioadă care a accentuat fenomenul de uscare al strugurilor,deshidratare. Reporter: "Cum o să fie vinul? Cornel Banita, director tehnic staţiunea de cercetare Pietroasa: "Anul acesta noi sperăm că vinul să iasă mai bun decât anul trecut fiindcă strugurii au acumulat zaharuri"
Şi în zona Aradului, recolta de struguri va fi mai mică din cauza secetei. În podgoria Minișului, seceta din iulie şi august a grăbit recoltarea.
Balla Geza, producător de vin: "După ploile de la începutul verii, în luna august nu a plouat deloc şi este luna în care avem nevoie de ploi pentru maturizarea strugurilor. Speram să obţinem din aceşti struguri nişte vinuri cu calităţi deosebite".
La centrul viticol din Tohani, de exemplu, producţia a scăzut de la şase la două tone pe hectar. De vină a fost tot vremea.
Alertus van der Merwe, oenolog: "Din nefericire am avut ceva pagube din cauza grindinei la sfârşitul lui aprilie, dar e şi bine pentru că avem o calitate foarte foarte bună a strugurilor şi aromele sunt foarte bune".
Printre rândurile de vită de vie e deja forfota. Doar ca producătorii găsesc tot mai greu culegători.
În Podgoria Jidvei însă, producţia va fi cu 10% mai mare faţă de 2018.
Ioan Buia - director complex vinificaţie: "Se prezintă foarte bine chiar dacă vremea a fost capricioasă au fost ploile la începutul perioadei, acum le merge foarte bine că este căldura . Pe cele 2500 de hectare de vie anul trecut am recoltat 25.000 de tone, anul acesta speram să recoltăm 27.000 de tone."
Iubitorii licorii lui Bachus pot face şi acasă vin de calitate, cu must cumpărat din podgoria Jidvei. Un litru costă sub mai puţin de cinci lei, iar clienţii sunt în special tineri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!