Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Violete - îngrijire, înmulțire și întreținere. Tot ce trebuie să știi dacă ai acasă aceste flori

Violetele vin într-o gamă largă de culori. De obicei, se găsesc în nuanțe intense, dar există și varietăți în pasteluri mai delicate.  

Deși multe dintre cele peste 500 de specii de violete sunt perene, aceste plante rezistente pot fi tratate și ca plante parfumate de toamnă. Deoarece violetele tolerează temperaturile scăzute, ele pot fi primele plante cu flori care să fie așezate în grădină sau în ghivece. Odată plantate, violetele se vor resădi singure pentru mulți ani.

Despre violete - unde și cum să le plantezi

Plantează violetele de-a lungul marginilor grădinii sau de-a lungul cărărilor. Sunt flori bune de plantat alături de alte plante care înfloresc primăvara, deoarece își păstrează culoarea chiar și după ce alte flori, mai efemere, se ofilesc. Sunt flori de încredere și pline de culoare pentru jardiniere și ghivece suspendate primăvara. Dacă vrei ca florile să revină în fiecare an, asigură-te că varietatea de violete pe care o alegi este rezistentă sau alege să plantezi în containere pe care le poți muta după necesități.

Poți planta violetele la începutul primăverii sau toamnei. Răsadurile de violete sunt disponibile de la începutul primăverii până la sfârșitul verii. Dacă plantezi un răsad, sapă o groapă puțin mai mare decât bulbul rădăcinii și distanțează plantele la aproximativ 15-30 cm (în funcție de specificațiile soiului). Plantează tipurile târâtoare și cele care se răspândesc la aproximativ 25-30 cm distanță.

Lumină - Deși violetele pot trăi în diferite condiții de lumină, cele mai multe vor crește cel mai bine în soare direct sau umbră parțială. Unele specii care tolerează mai multă umbră pot fi plantate în zone cu umbră completă. Altfel, cele mai multe soiuri vor beneficia de locuri care primesc umbră după-amiaza pentru a menține plantele răcoroase în lunile calde de vară. Chiar și așa, acest lucru poate să nu fie suficient, deoarece violetele sunt plante de sezon rece. Din acest motiv, ele sunt adesea tratate ca anuale și eliminate când începe vara.

Citește și
parsada flori
Paradă spectaculoasă cu flori la Târgu Mureș. Ideea carelor alegorice, „importată” din străinătate

Sol și apă - Multe specii de violete cresc cel mai bine în soluri organice, bogate, de tip forestier. Asigură-te că violetele au umiditate constantă, mai ales în lunile calde, dar nu le uda excesiv. Dacă sunt lăsate în apă stătută, violetele pot dezvolta putregai de rădăcini sau frunze mucegăite.

Temperatură și umiditate - Deși violetele tolerează frigul, nu sunt rezistente la secetă sau la căldură. Dacă devine cald, adaugă mulci pentru a le menține răcoroase.

Fertilizare - Când plantezi, adaugă un îngrășământ cu eliberare lentă în sol. Fertilizează din nou primăvara și la sfârșitul verii sau începutul toamnei pentru a prelungi perioada de înflorire.

Tăiere - Îndepărtează florile uscate pentru a promova creșterea de noi flori. Dacă plantele încep să arate prea mari, taie-le la o înălțime de 7-8 cm pentru a le reînnoi și a încuraja mai multe flori.

Plantarea și replantarea violetei - Atât tipurile târâtoare, cât și cele cu formă de tufă sunt potrivite pentru ghivece. Când cultivi violete de tip anual în containere, alege un amestec de pământ bine drenat. Folosirea unui îngrășământ cu eliberare lentă va ajuta la încurajarea înfloririi continue. Plantează-le la cel puțin 15 cm distanță în ghivece de cel puțin 10 cm adâncime pentru a le oferi suficient spațiu de răspândire. Menține-le bine hidratate (poate fi necesar să le uzi zilnic pe măsură ce vremea se încălzește) și fertilizează-le ușor în fiecare lună. Plantele anuale vor începe să se ofilească în temperaturi calde de vară, deci nu va fi nevoie să le replantezi.

Dăunători și probleme - Oferă-le violetelor suficient soare și spațiu pentru circulația aerului și asigură-te că nu stau în apă stătută. Dăunătorii de grădină, cum ar fi acarienii și afidele, pot fi tratați cu un jet de apă de la furtunul de grădină, iar dacă acest lucru nu funcționează, încearcă săpun insecticid. Dacă frunzele violetei tale sunt lăsate în jos, este posibil să fie prea aglomerate sau să nu primească suficientă apă.

Înmulțire - Dacă crești violete din semințe, planifică să le semeni cu aproximativ 3 luni înainte de momentul în care dorești să înflorească (sau cu 8 până la 12 săptămâni înainte de ultimul îngheț).

• Pregătește o tavă de creștere sau un ghiveci mic cu pământ de flori bine drenat și umezește solul bine.

• Împrăștie semințele în strat subțire pe suprafața solului (le poți rări după ce încep să germineze).

• Acoperă semințele complet și tasează ușor solul.

• Păstrează solul uniform umed și răsadurile ar trebui să apară în aproximativ 2 săptămâni. După ce apar, ține-le într-un loc cu multă lumină.

• După o săptămână de aclimatizare, răsadurile pot fi plantate în sol, primăvara sau toamna.

Semințele de violete pot fi semănate direct în sol la sfârșitul verii sau începutul toamnei.

• Pune semințele uniform în strat subțire, apoi acoperă-le cu un strat de sol de aproximativ 0,5 cm.

• Tasează solul pentru a fixa semințele, apoi udă-le bine, având grijă să nu le deranjezi.

• Păstrează solul uniform umed.

• În funcție de climă și de condițiile solului, răsadurile ar trebui să apară în 1 până la 2 săptămâni.

Propagarea din butași:

• Taie butași de 5-7 cm sub un nod.

• Îndepărtează frunzele din partea inferioară a tulpinii și adaugă fiecare butaș într-un ghiveci cu sol compostat, până la frunza cea mai de jos de pe tulpină.

• Dacă plantezi mai multe tulpini într-un ghiveci, asigură-te că nu se ating.

• După ce prind rădăcini, mută-le în ghivece individuale.

Sfaturi generale pentru îngrijirea acestei flori

Un amestec de pământ pe bază de turbă sau sol de grădină bogat în materie organică este mediul ideal pentru violete și panseluțe. Adăugarea mușchiului de turbă în solul de grădină va ajuta la crearea unui mediu puțin mai acid, deoarece violetele preferă soluri ușor acide.

Udă frecvent, dar permite solului să se usuce între udări. Violetele pot suporta perioade scurte de secetă, dar udările frecvente le vor ajuta să atingă potențialul maxim de creștere.

Temperaturile ideale pentru creșterea violetelor primăvara devreme sunt între 4 și 21 de grade Celsius. Ele prosperă și în climate mai reci. Mulciul și apa vor reduce stresul cauzat de temperaturile ridicate.

Cu îngrijirea adecvată, violetele pot înflori toată vara și, de obicei, vor înflori din nou toamna. Pot fi scoase din pământ și înlocuite cu alte flori în timpul verii, apoi replantate toamna când temperatura devine mai răcoroasă.

De asemenea, poți încuraja înflorirea și prelungi sezonul de înflorire prin îndepărtarea florilor ofilite la baza tulpinii. Pentru a le ajuta să se refacă, taie plantele prea înalte sau supradezvoltate la o înălțime de 7-10 cm.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult