Vinul roșu. Beneficii, tipuri de vin roșu și tot ce trebuie să știi despre consumul acestei băuturi
Galerie foto
De la procesul său complex de producție până la varietatea de opțiuni disponibile, vinul roșu s-a impus ca un simbol al răsfățului și al rafinamentului.
Cum se produce vinul roșuCrearea vinului roșu este un amestec fascinant de știință și artă. Procesul începe cu selecția atentă a strugurilor, adesea specifică tipului de vin dorit.
Strugurii pot fi recoltați manual sau mecanizat, în funcție de o serie de factori, cum ar fi preferințele, calitatea, terenul, momentul etc. Fructele sunt sortate fie în podgorie, în timp ce sunt culese, fie mai târziu, la fermă, fie ambele. Sortarea - la fel ca și recoltarea - se poate face, de asemenea, manual sau mecanizat.
Strugurii sunt zdrobiți și puși în vasele de fermentare. ⠀⠀ ⠀⠀ Drojdia naturală (din coaja strugurilor) sau drojdia de cultură (crescută în mod deliberat și liofilizată în laboratoare comerciale și adăugată în mustul de struguri printr-un proces numit inoculare) consumă zahărul din must, transformându-l în alcool.
La fabricarea vinurilor roșii, sucul este de obicei lăsat să fermenteze până când tot zahărul este transformat, rezultând un vin sec. Vinul roșu își ia culoarea de la pielițele de struguri în timpul fermentației și al macerării. Mustul este de obicei presat (pentru a separa sucul de pielițe, semințe și tulpini) după un anumit număr de zile sau la sfârșitul fermentației - în funcție de stilul de vin dorit. ⠀⠀ O perioadă de învechire de 4 luni până la 4 ani este obișnuită pentru ca vinurile roșii să fie supuse unei perioade de învechire înainte de îmbuteliere. În această perioadă, vinurile pot fi "finisate" și filtrate, în funcție de preferințele vinificatorului.⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀ Colarea este un proces opțional de clarificare în care agenți precum bentonita (argilă sub formă de praf), albușul de ou, gelatina sau cazeina (proteină din lapte) sunt adăugați în vin pentru a se combina cu particulele de sediment. Acest lucru cântărește particulele, făcându-le să se depună pe fundul vasului, de unde pot fi ulterior îndepărtate.
Filtrarea este o altă procedură opțională de clarificare/stabilizare. Aici, vinul este pompat printr-un tampon sau un ecran pentru a elimina resturile de struguri și particulele de fermentare.
Apoi, urmează îmbutelierea, probabil cea mai simplă și frumoasă parte, în afară de servire.
Vinul roșu are o mulțime de beneficii și este chiar recomandat de către specialiștii în nutriție.
Sănătatea inimiiVinul roșu este bogat în antioxidanți, în special în resveratrol, care a fost asociat cu beneficii cardiovasculare. Acesta poate contribui la creșterea colesterolului "bun" HDL și la protejarea împotriva deteriorării arterelor.
Longevitate
Dieta mediteraneană, care include adesea un consum moderat de vin roșu, a fost asociată cu o durată de viață mai lungă datorită potențialului său de a reduce riscul de boli cronice.
Proprietăți antioxidante
Antioxidanții din vinul roșu combat radicalii liberi, reducând potențial riscul de afecțiuni legate de stresul oxidativ.
Reglarea zahărului din sânge
Unele studii sugerează că vinul roșu ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la controlul zahărului din sânge.
Sănătatea cognitivă
Resveratrolul ar putea avea efecte neuroprotectoare, reducând posibil riscul de declin cognitiv.
Dezavantaje ale consumului de vin roșuConținutul de alcool
Vinul roșu, ca toate băuturile alcoolice, trebuie consumat cu moderație. Consumul excesiv poate duce la dependență, leziuni hepatice și alte probleme de sănătate.
Valoare calorică
Vinul roșu conține calorii, iar consumul excesiv poate contribui la creșterea în greutate.
Interacțiuni și sensibilități
Unele persoane pot avea reacții adverse sau interacțiuni cu medicamentele atunci când consumă alcool.
Tipuri de vin roșuVinul roșu vine în diferite stiluri, fiecare oferind o experiență unică și fiecare fiind servit cu anumite feluri de mâncare. Fie că îți place un vin sec sau demidulce, sunt o mulțime de variante de vin roșu, astfel încât sigur vei găsi unul pe placul tău. Vinuri roșii seci
Aceste vinuri au un minim de zahăr rezidual, rezultând un profil de aromă mai robust și mai puțin dulce. Cabernet Sauvignon și Merlot sunt soiuri populare de vin roșu sec. Vinuri roșii demi-seci
Găsind un echilibru între sec și dulce, aceste vinuri oferă o notă de dulceață care poate completa o serie de feluri de mâncare. Sangiovese și Tempranillo se încadrează în această categorie. Vin roșu demi-dulce
Cu o dulceață vizibilă, aceste vinuri sunt adesea apreciate de cei care se bucură de un gust de fructe. Lambrusco și unele Zinfandel se încadrează în această descriere. Vin roșu dulce
Oferind o dulceață bogată, aceste vinuri sunt de obicei apreciate ca vinuri de desert. Porto și unele versiuni de Syrah sunt exemple de vinuri roșii dulci.
Un pahar de vin roșu pe ziModerația este esențială atunci când consumi vin roșu și, de fapt, orice alcool. Mulți experți în sănătate sugerează limitarea consumului la un pahar pe zi pentru femei și până la două pahare pentru bărbați.
Acest consum moderat îți permite să te bucuri de beneficiile potențiale fără riscurile asociate cu consumul excesiv de alcool.
Adevărul despre mitul cu un pahar de vin pe zi este că nu există un motiv dovedit pentru a-l bea, spune Dr. Joshua Septimus, profesor asociat de medicină clinică la Houston Methodist. Dintre studiile observaționale care examinează vinul și alte tipuri de alcool, niciunul nu a fost efectuat pe termen lung, iar rezultatele sunt adesea confundate de alte alegeri ale participanților în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi cât de des fac exerciții fizice și cum arată dieta lor. "Acest lucru nu înseamnă că nu poți bea vin, dar un mod mai bun de a te gândi să te bucuri de el este să te asiguri că reduci la minimum rezultatele negative cunoscute ale alcoolului, consumând vin doar cu moderație", adaugă Dr. Septimus.
Reține că a bea un "pahar" nu înseamnă neapărat a bea cu moderație. O porție de vin este de 150 ml, așa că dacă paharul tău este imens, nu se pune.
Consumul unei cantități de vin mai mari decât cea recomandată pe zi poate duce la consecințe atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
- Să afecteze judecata
- Tulbura somnul
- Interacționa cu anumite medicamente
- Să declanșeze anumite afecțiuni, cum ar fi migrenele și problemele de dispoziție
Unele dintre aceste rezultate sunt posibile chiar și în cazul unui consum moderat de vin. "Atunci când este savurat cu moderație, vinul - în mod specific - nu pare să aibă la fel de multe efecte negative ca și consumul altor băuturi alcoolice", spune Dr. Septimus.
În plus, mulți oameni nu se opresc la o singură porție de 150 ml de vin.
Ceea ce este cert în legătură cu vinul și alte tipuri de alcool este că băutul dincolo de moderație are un impact clar asupra sănătății unei persoane", avertizează Dr. Septimus.
"Consumul regulat de vin mai mult decât se recomandă crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer, boli de ficat, pancreatită cronică, tulburări de somn și multe altele".
În cele din urmă, tot alcoolul - inclusiv vinul - este o sursă de calorii goale. Pur și simplu, nu există nutrienți benefici în alcool, iar fiecare gram poartă cu el șapte calorii. Băutul doar cu moderație poate ajuta la reducerea acestor calorii lipsite de nutrienți, dar consumul în exces poate deraia cu ușurință obiectivele de pierdere în greutate sau de gestionare a greutății.
Când se bea vinul roșu - înainte sau după o masăÎn Franța, rareori vei vedea oameni care beau vin, în special vin roșu, dacă nu este însoțit de mâncare.
Această tradiție este valabilă chiar și atunci când se bucură de un aperitiv, deoarece francezii au de obicei la îndemână niște canapés sau chiar doar niște măsline și pâine pentru a însoți paharul de șampanie sau de vin alb.
Norma este să savurezi un pahar sau două împreună cu cina, în timp ce președintele francez a recunoscut în mod faimos că îi place să bea un pahar și la prânz. Mesele franceze sunt de obicei relaxate, cu mai multe feluri de mâncare, care oferă suficient timp pentru relaxare savurarea aromele din farfurie și din pahar.
Un beneficiu cheie al acestei tendințe în creștere este că ideea de a considera vinul ca parte a mesei, mai degrabă decât ca o băutură de sine stătătoare, te ajută să bei cu moderație.
Alegerea unui vin bun care să însoțească cina adaugă o notă specială mesei și te poate ajuta să pui limite la cantitatea pe care o bei. Un alt motiv puternic pentru a bea vinul roșu în timpul cinei este că poate ajuta la reducerea riscului de mahmureală a doua zi. Atunci când bei alcool pe stomacul gol, absorbi alcoolul în sânge mult mai repede.
Consumul de vin cu mâncare ajută la încetinirea acestui proces și protejează ficatul, menținând alcoolul în stomac pentru mai mult timp, unde începe să se descompună.
Așadar, dacă vrei să fii ca francezi, vei consuma vinul roșu doar în timpul mesei, iar înainte sau după vei servi doar puțin vin alb sau șampanie cu un aperitiv sau mici gustări precum alune sau măsline.
Cu ce să bei vin roșuAsocierea vinului roșu cu alimentele potrivite poate eleva atât gustul vinului, cât și experiența culinară: Carnea roșie
Vinurile roșii robuste precum Cabernet Sauvignon și Syrah completează aromele cărnurilor roșii, cum ar fi friptura și mielul.
Brânzeturi
Brânzeturile tari, cum ar fi Cheddarul maturat și Gouda, se potrivesc bine cu vinurile roșii cum ar fi Merlot și Sangiovese.
Paste și sosuri de roșii
Chianti sau Barbera, cu aciditatea și fructuozitatea lor, se potrivesc de minune cu mâncărurile de paste și sosurile pe bază de roșii.
Fructe de mare
Vinurile roșii mai ușoare, cum ar fi Pinot Noir, pot fi savurate cu anumite preparate din fructe de mare sau pește, cum ar fi somonul la grătar.
Deserturi
Vinurile roșii dulci, precum Porto sau Zinfandel de recoltă târzie, pot fi asociate cu deserturi pe bază de ciocolată sau cu tarte cu fructe de pădure.
Vinul roșu nu este doar o băutură, ci și o călătorie prin istorie, cultură și arome. Beneficiile sale, procesul de producție și gama diversă de tipuri îl fac să fie un răsfăț cu adevărat intrigant și plăcut.
Înțelegând cum să consumi vinul roșu cu moderație și asociindu-l cu alimente adecvate, poți să te bucuri de gustul vinului, beneficiind în același timp de potențiale avantaje pentru sănătate.
Fie că este vorba de o sărbătoare sau de o seară liniștită, un pahar de vin roșu bine ales poate duce face orice moment mai bun.