VIDEO Imagini incredibile cu un piton care înghite o antilopă întreagă. Cum își ucide, de fapt, prada
Videoclipul, înregistrat în rezervația de vânătoare MalaMala din Africa de Sud, arată capul șarpelui care se strecoară încet peste corpul impalei, în timp ce pitonul pare să își lărgească gura într-un mod magic pentru a înghiți creatura întreagă, scrie Live Science.
În mod uimitor, doborârea unui animal atât de mare nu este ceva ieșit din comun pentru acești prădători. Pitonii africani de stâncă pot atinge o lungime impresionantă de 6 metri și sunt în stare să înghită creaturi chiar și mai mari decât o antilopă.
„Pythonii sunt vânători de ambuscade”, a spus Matthew Johnston, profesor asociat de medicină aviară, exotică și zoologică la Universitatea de Stat din Colorado. „Vor mânca orice se întâmplă să treacă prin fața lor când le este foame”.
În mod obișnuit, a spus Johnston pentru Live Science, pitonii de stâncă stau în zone stâncoase și peșteri, ”gustând” aerul cu un organ de simț special în gură numit organul lui Jacobson.
Limbile -furculiță ale pitonilor de stâncă le permit nu numai să folosească organul lui Jacobson pentru a ”gusta” mirosuri de la animalele din apropiere, ci și pentru a detecta schimbările subtile ale temperaturii aerului care apar atunci când un animal cu sânge cald, cum ar fi o impala (Aepyceros melampus), rătăcește în apropiere.
Șarpele se strânge în jurul victimei ca o menghină, mai tare cu fiecare respirație a acesteiaCând șarpele atacă, gura sa se deschide la 180 de grade, permițându-i să-și apuce prada cu dinții. Odată ce dinții s-au afundat în piele, șarpele își înfășoară rapid corpul în jurul animalului.
După această lovitură vine unul dintre cele mai brutale aspecte ale tacticii de vânătoare a pitonului de stâncă; mușcătura nu-și ucide, de fapt, victima.
În schimb, pitonul își înfășoară corpul musculos în jurul prăzii, strângându-se din ce în ce mai tare, ca o menghină, de fiecare dată când animalul respiră, până leșină. Odată ce este timpul să mănânce, pitonul își înghite captura întreagă, oricât de mare ar fi aceasta.
Acest lucru pare să implice întotdeauna înghițirea capului animalului mai întâi.
„Am văzut specii de constrictori căutând mai mult de o oră pentru a găsi capul unui animal”, a declarat Tom Weaver, asistent curator al ectotermei la Grădina Zoologică din Denver, pentru Live Science.
Acest lucru poate oferi șarpelui cea mai bună șansă de a consuma prada rapid, deoarece unghiul penelor sau blănii ar putea crea cea mai mică rezistență dacă șarpele își înghite prada de la cap în jos.
Atât ingerarea, cât și digerarea prăzilor mari reprezintă însă provocări unice pentru pitonul de stâncă.
Înainte de a începe procesul dureros de lent de a-și înghiți prada întreagă, pitonul trebuie să-și înfășoare toată gura în jurul capturii. În ciuda a ce se consideră în credința populară, șarpele nu își desface fălcile, au spus ambii experți.
Acidul din stomac ucide, de fapt, pradaÎn schimb, fălcile sale sunt ținute împreună printr-o serie de ligamente care se comportă ca niște benzi elastice subțiri și elastice. Asta înseamnă că șarpele nu trebuie să-și disloce fiecare parte a maxilarului una față de cealaltă, deoarece oasele maxilarului abia sunt atașate unele de altele încă de la început.
Această adaptare permite jumătăților stângi și drepte ale maxilarului să „meargă” de-a lungul corpului prăzii mari, a spus Johnston. Șarpele folosește o parte a dinților săi orientați spre spate pentru a prinde mâncarea în timp ce își răsucește capul pentru a muta cealaltă parte de-a lungul corpului.
Nu mușcătura sau strânsoarea sunt cele care ucid prada; este acidul din stomac, a spus Johnston. În interiorul stomacului unui șarpe este acid clorhidric aproape pur.
„Avem stomacuri cu un pH de 4 sau 5, dar pitonii au un pH de 1”, a spus el.
Acidul puternic nu numai că ucide prada prin dizolvarea acesteia, ci și protejează șarpele. După ce a mâncat o masă copioasă, pitonul se află într-o cursă digestivă împotriva putrefacției.
Trebuie să-și digere complet mâncarea înainte de a începe să putrezească. Dacă prada putrezește înainte de digestie, gazele toxice se pot acumula în tractul digestiv, ucigând probabil șarpele.
Vor trece luni de zile până pitonul va mai mâncaOdată ce șarpele și-a înghițit mâncarea, de obicei găsește un loc pentru a se ascunde și a digera. Dacă masa a fost de mărimea unui impala, ar putea trece luni până când șarpele să-i fie din nou foame.
Cu toate acestea, imediat după ce a mâncat o masă atât de masivă, pitonul african de stâncă va avea unele probleme în mișcare. După o masă copioasă, un piton va avea o umflătură de mâncare care ar putea face alunecarea lentă.
Mesele mari, precum un impala, durează câteva săptămâni înainte de a se descompune complet. În acest timp, va fi vulnerabil la atac, caz în care va regurgita întreaga pradă pentru a scăpa.
Deși poate părea o ucidere ușoară pentru un prădător înfricoșător, a trăi cu o dietă constând într-o pradă atât mare nu este deloc ușor.