Versuri scrise pe asfalt de ziua poeziei, la Galați. Reacția celor care s-au oprit să le citească
Your browser doesn't support HTML5 video.
De ziua internațională a poeziei, sute de oameni care au ieșit la plimbare pe malul fluviului, profitând de vremea frumoasă, au putut să citească versuri scrise pe asfalt.
Cei mai mulți s-au bucurat de faptul că, în ciuda vremurilor dificile pe care le trăim, poezia a fost scoasă... în stradă.
Cei mai mulţi trecători s-au oprit să citească versurile scrise cu vopsea pe faleza inferioară a Dunării, în dreptul băncilor. Poeziile semnate de 30 de autori i-au ajutat pe oameni să facă cunoştinţă cu literatura contemporană. Florina Zaharia, scriitoare și coordonatoarea proiectului: Este vorba de a scoate poezia din carantină. Am vrut să scoatem poezia din spaţiile închise, să o scoatem din starea de urgenţă, starea de alertă, am vrut să o aducem într-un spaţiu deschis, în natura şi să fie accesibilă tuturor celor care încă mai citesc." Obişnuiţi să îşi citească versurile doar la evenimente culturale, lansări de carte, sau în intimitatea bibliotecilor, poeţii care au scris aceste texte au trăit o experienţă inedită.
Adi G. Secară, scriitor: Este emoţionant. Simţi, ca într-un film cu Piedone, când i se pune o insignă aicea, şi este întrebat "de ce aţi tresărit, sunteţi emoţionat?" / "nu, dar sunt înţepat".
Luminița Potârniche, poetă: "Din partea poeţilor, un gând, o rimă, un suflet pe care vă invităm să călcaţi cu grijă." Viorel Sandu, directorul Centrului Cultural "Dunărea de Jos" din Galaţi: "Într-un an greu, într-un an în care Centrul Cultural nu încetează să facă acţiuni, vrem să promovăm scriitorii şi poeţii din Galaţi şi nu numai. Avem 25 de poeţi din Galaţi şi 5 din ţară." Proiectul a fost iniţiat de scriitorii din Timişoara, care au organizat mişcarea "poezie la semafor", şi a fost continuat la Galaţi, cu "poezie la Dunăre". Reprezentanții Centrului Cultural spun că vor adăuga, în viitor, şi textele altor poeţi contemporani.