Un bărbat din comunitatea LGBT e pe cale să adopte un copil, la Cluj. A primit deja aprobare de la Protecția Copilului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Direcția pentru Protecția Copilului Cluj-Napoca l-a declarat apt să devină părinte adoptiv după ce bărbatul a început procedurile pentru a lua acasă un copil aflat în grija statului. În România, adopțiile sunt permise doar persoanelor căsătorite sau celor singure care obțin un atestat similar. Două persoane de același sex nu pot adopta împreună.
Identitatea bărbatului gay, declarat apt să devina părinte adoptiv, este protejată de autorități. Despre el se știe doar că este tânăr, până în 40 de ani, din Cluj și nu se află într-o relație de cuplu.
Alina Chiorean, purtător de cuvânt DGASPC Cluj: "Este vorba despre o persoană singură. Persoana nu a putut fi discriminată pe criterii de sex, vârstă, stare de sănătate, etinie sau orientare sexuală."
Bărbatul gay a primit atestatul pentru persoană aptă să adopte de la Direcția pentru Protecția din Cluj-Napoca. În procedura de adopție, este primul aviz pe care îl primește ca să devină tată.
Alina Chiorean, purtător de cuvânt DGASPC Cluj: "La eliberarea certificatului s-a ținut cont de evaluarea condițiilor sociale, de condițiile de locuit și a stării de sănătate a persoanei."
Consiliului Tinerilor Intitutionalizați l-a felicitat pe bărbatul care vrea să salveze un copil abandonat și a apreciat drept curajoasă decizia Direcției pentru Protecția Copilului din Cluj.
Pe Facebook, președintele Consiliului, Vișinel Balan, a postat o fotografie cu doi bărbați care țin de mână un copil și a scris "prima adopție gay din România".
Vișinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați: "Acel copil nu avea nici macar o șansă să fie adoptat de altcineva, fiind pe acea listă e clar că nu te-a vrut nimeni. Toți copiii merită o familie. În spațiul public este teoria aceasta, mai bine într-o casă de copii decât într-o familie de gay. Cred că nu este important acest aspect."
Teodora Roseti, director ACCEPT: "Situația de față reprezintă un caz în care o persoană gay urmează procedura legală în România și dorește să adopte ca persoană singură un copil, autoritățile statului având, până în acest moment, o atitudine corectă care nu discriminează."
Bărbatul gay declarat apt să adopte mai are de așteptat până va putea merge cu copilul acasă. Trebuie să treacă de etapele de potrivire teoretică și practică, apoi se va decide încuviințarea adopției și încredințarea minorului. În România, în fiecare an, sunt abandonați în centrele statului 9.000 de copii.