Un sabot de lemn vechi de 500 de ani a fost descoperit în Ţările de Jos. VIDEO
Sabotul, găsit într-o fosă septică, datează de la sfârşitul secolului al XV-lea şi este fabricat din lemn de mesteacăn. Este unul dintre puţinii pantofi de lemn descoperiţi în timpul excavărilor olandeze şi belgiene.
Săpături arheologice efectuate în centrul urban Alkmaar, Friesland de Vest, au scos la iveală pantoful, în timpul construcţiei unui container subteran, scrie Le Figaro.
„A fost găsit într-o fosă septică situată într-un mediu urban, ceea ce este deosebit de remarcabil, deoarece adesea credem că saboţii erau rezervaţi fermierilor şi muncii lor agricole”, a declarat pentru Reuters Silke Lange, arheologul însărcinat cu săpăturile. Această descoperire contrazice ideea că aceşti pantofi erau folosiţi exclusiv în contexte rurale.
Potrivit arheologilor, săpăturile s-au concentrat pe această groapă care datează dintr-o perioadă cuprinsă între 1450 şi 1558, când oraşul Alkmaar se dezvolta rapid. Situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Amsterdam, oraşul a cunoscut o expansiune economică rapidă.
Pantoful găsit, de mărimea 36, a fost realizat la sfârşitul secolului al XV-lea sau începutul secolului al XVI-lea. Ceea ce face această descoperire şi mai excepţională este materialul din care este făcută: lemn de mesteacăn, o alegere neobişnuită pentru saboţii tradiţionali, care erau în general făcuţi din fag sau stejar. Este, de asemenea, primul sabot din lemn de mesteacăn găsit vreodată în Ţările de Jos şi unul dintre cei 44 de saboţi din lemn descoperiţi în timpul săpăturilor din întreaga regiune, inclusiv Belgia şi Ţările de Jos.
Această descoperire adaugă o nouă dimensiune înţelegerii stilului de viaţă din Europa în timpul Evului Mediu şi al Renaşterii. Ea sugerează că saboţii de lemn, departe de a fi limitaţi la muncitorii de la ţară, erau folosiţi în oraşe pentru sarcinile zilnice. Acest tip de încălţăminte, robust şi adaptat la condiţii dificile, era probabil apreciat de locuitorii oraşelor pentru funcţionalitatea sa.