Un covor pe care erau prinse 3.000 de monede de 50 de bani a fost furat la Timișoara. Opera de artă a fost expusă pe stradă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Valoarea de 1.500 de lei l-a atras irezistibil pe un admirator, care s-a chinuit, totuși, să transporte opera care cântărea 23 de kilograme.
În mod ironic, lucrarea era gândită să atragă atenția asupra nerespectării legilor.
Lucrarea „Amendia” a fost amplasată pe o stradă din apropierea centrului Timișoarei și la ea au muncit opt arhitecți. Covorul plin cu bani a fost atârnat pe un cadru din fier, însă după câteva ore a rămas doar suportul.
Simina Cuc, arhitect: „Pur și simplu mi se pare frapant cât de repede a reușit să dispară. Asta cred că m-a uimit cel mai tare. Sunt foarte curioasă de părerile concetățenilor noștri, vis a vis de acest subiect, dar până la urmă exista și acestă curiozitate din partea noastră, vis a vis de cât poate să rămână așa un obiect.”
Femeie: „Eu zic că a furat-o un unul, nu se pricopsească. Nu o fi avut bani de pită.”
Bărbat: „Destul de sincer, nesurprinzător, pentru că, având în vedere că a fost amplasat aici, a fost destul de evident. Sincer, multă lume nu cred că a considerat ca fiind o operă de artă, mai degrabă au văzut-o doar fiind ca bani, bani la îndemână ca să spun așa.” Bărbat: „Nu mă miră nimica. Respectiva operă a atras atenția unor binevoitori, nu știu ce să spun. Nici nu-mi dau seama ce ar fi putut să facă cu respectivele monezi.”
Numele lucrării - Amendia - vine tocmai de la cuvântul amendă, iar creația face parte din Bienala timișoreană de arhitectură, în care sunt incluse aproape 150 de exponate.
Alexandra Trofin, coordonatoar: „Vorbim despre oraş ca fiind un bun comun în care cu toţii contribuim. Avem o responsabilitate și drepturi, iar expoziția principală își extinde teritoriul, nu doar într-un spațiu interior, ci pe un traseu de 23 de km prin oraș.”
Organizatorii expoziței nu vor depune plângere, aşa că poliția nu face cercetări.