Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un bărbat care a descoperit o brățară dacică s-a ales cu dosar penal. Putea primi 20.000 de euro dacă anunța autoritățile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Poveste incredibilă a unei brățări dacice din secolul întâi înainte de Hristos, descoperită acum patru ani în județul Olt.

Inițial, bărbatul care a găsit-o a vrut să o amaneteze pentru câteva sute de lei, dar Poliția a intrat pe fir. Ironia este că, dacă ar fi anunțat autoritățile, omul ar fi primit, pentru obiectul de patrimoniu, evaluat la 40.000 de euro, aproape jumătate din această sumă. Acum a rămas și fără bani și s-a ales și cu un dosar penal.

Experții au stabilit că brățara este confecţionată din aur de 24 de karate. Ea reprezintă un corp de șarpe cu un cap de lup. Bărbatul a descoperit obiectul când efectua niște lucrări în gospodărie. Timp de doi ani, copiii lui s-au jucat cu obiectul de patrimoniu pe care l-a curățat cu diferite soluții și chiar a tăiat-o cu o daltă pentru a vedea cum arată în interior, apoi s-a dus la un amanet. Așa a fost prins.

Vecin: "A cărat niște pământ de undeva și pământul ăla, primăvara, ce zici că se întâmplă? A găsit-o acolo, în pământ."

Tatăl bărbatului care a găsit brățara: ”Ca un fel de șarpe, așa. Valoroasă.”

Citește și
bratara dacica
Brățara dacică din aur, descoperită în Olt, este autentică. Tânărul care a găsit-o e cercetat

Pentru istorici, descoperirea unei brățări de aur în această zonă este considerată un adevărat eveniment în lumea arheologică.

Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României: ”Brățara de aur este singura cunoscută pe teritoriul Munteniei. Este un document istoric de primă mărime. Până în prezent nu știam de faptul că în timpul regatului dacic sau imediat după moartea lui Burebista, aici, în zona Oltului, a fost un centru de putere în cadrul acestui regat”

Culmea este că bărbatul care a găsit brățara dacică s-ar fi ales cu aproape 20.000 de euro recompensă dacă ar fi anunțat autoritățile în 72 de ore, adică cu jumătate din valoarea la care a fost estimat obiectul. Așa a rămas doar cu dosar penal pentru distrugerea obiectelor de patrimoniu.

Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României: ”Ignoranță și lăcomie. Au omorât găina care făcea ouă de aur și au făcut-o supă și nici pe aia nu au mâncat-o, că a intervenit Poliția.”

Acum, prețiosul obierct a ajuns, în sfârșit, la Muzeul Județean Olt.

Gigi Smarandache, director Muzeul Județean Olt: ”Noi preconizăm, în funcție de fluctuația care se va produce în perioada următoare, să o ținem între șase și un an de zile. Reprezintă un lucru extraordinar pentru muzeu.”

În țară mai există 12 brățări dacice, toate provenite din zona Sarmizegetusa.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult