Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un bărbat a păstrat o piatră timp de 8 ani, crezând că este aur. Ce s-a dovedit a fi de fapt | FOTO

În 2015, David Hole făcea prospectări în parcul regional Maryborough, lângă Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, a descoperit ceva ieșit din comun – o piatră foarte grea, roșiatică, acoperită cu lut galben.

A luat-o acasă și a făcut tot posibilul să o spargă, crezând că în interiorul ei se află o pepită de aur. David a încercat să spargă piatra cu un ferăstrău, un polizor unghiular, un burghiu și a stropit piatra cu acid. Cu toate acestea, nici măcar cu barosul nu a reușit să crape roca. Ulterior a aflat că nu era de fapt o pepită de aur, ci un meteorit rar, scrie Science Alert.

„Avea acest aspect sculptat, cu gropițe. Acestea se formează când meteoriții trec prin atmosferă, și exteriorul încpe să se topească”, a declarat geologul Dermot Henry pentru The Sydney Morning Herald în 2019.

Incapabil să spargă „stânca”, dar încă intrigat, Hole a dus pepita la Muzeul din Melbourne pentru identificare.

„M-am uitat la o mulțime de roci pe care oamenii le consideră meteoriți”, a spus Henry pentru Channel 10 News. După 37 de ani de muncă la muzeu și de examinare a mii de roci, Henry a spus că doar două s-au dovedit a fi meteoriți adevărați.

Citește și
meteorit turcia
Fenomen spectaculos pe cerul Turciei. Un meteorit de mari dimensiuni a pătruns în atmosfera Pământului

„Dacă ai văzut o stâncă pe Pământ ca aceasta și ai ridicat-o, nu ar trebui să fie atât de grea”, a explicat Bill Birch, geologul Muzeului din Melbourne, pentru The Sydney Morning Herald.

Cercetătorii au publicat o lucrare științifică ce descrie meteoritul vechi de 4,6 miliarde de ani, pe care l-au numit Maryborough, după orașul unde a fost găsit.

Cântărește 17 kilograme, iar după ce au folosit un ferăstrău cu diamant pentru a tăia o bucată mică, cercetătorii au descoperit că în compoziția sa există un procent ridicat de fier. Sunt vizibile și mici picături cristalizate de minerale metalice de-a lungul meteoritului, numite condrule.

Deși cercetătorii nu știu încă sigur de unde provine meteoritul și când a căzut pe Pământ, ei au câteva ipoteze. Sistemul nostru solar a fost cândva un morman de praf și roci de condrită. În cele din urmă, gravitația a atras o parte din acest material în planete, dar resturile au ajuns într-o centură uriașă de asteroizi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult