Țurțurii, un real pericol pentru trecătorii din mai multe părți ale Moldovei. Pompierii au intervenit pentru a-i îndepărta
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acolo unde fațadele clădirilor sunt orientate către trotuare, pompierii trebuie sa acționeze cât mai eficient, chiar dacă bucățile de gheață sunt la înălțimi considerabile.
Pompierii s-au străduit să îndepărteze țurțurii de mari dimensiuni de la patru blocuri înalte.
Într-un caz, de exemplu, salvatorii nu au putut intra cu autospeciala până în fața blocului, din cauza pomilor plantați în apropierea imobilului, așa că au acționat din interior, din apartamentele de la etajul 10.
Localnic: ”Foarte bine au făcut, pentru că este un pericol public pe acolo, chiar trece foarte multă lume."
Reporter: ”Ați văzut țurțuri azi?”
Localnic: ”Am văzut, dar când ajung acasă mă duc să-i dau jos. Întotdeauna îi dau eu jos. Dacă trece unul pe acolo și îi cade un țurțure rămâne acolo."
Localnic: ”Ar trebui să se semnalizeze în zona în care sunt țurțuri foarte mari. La o înălțime mare crește și greutatea unui țurțure. La blocuri la care trotuarul este exact lângă bloc este un pericol real foarte mare."
Potrivit autorităților, iarna, atât firmele, cât și proprietarii caselor sau administratorii de bloc trebuie să îndepărteze țurțurii formați la streșini și să curețe gheața de pe trotuare.
Ionel Roșu, purtător de cuvânt ISU Iași: ”Atunci când există risc iminent de cădere a țurțurilor formați la imobile proprietarul/administratorul are obligația de a lua măsuri pentru avertizare."
Elena Carcea, administrator asociație de proprietari: ”Cheamă o echipă de alpiniști, dacă este foarte înalt, sau cu femeile de serviciu, dacă e la nivel accesibil.”
Când sesizează astfel de pericole, trecătorii pot suna la 112.