Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum să faci aluatul pentru clătite - vei avea nevoie de acest ingredient pentru a obține rezultate remarcabile

La o primă vedere, rețeta de clătite pare la îndemâna tuturor. Cu toate acestea, există un truc pentru ca un aluat de clătite să iasă ca la carte.

Apoi, lucrurile sunt foarte simple. Le poți umple cu ce vrei, de la cremă de brânză și somon, până la ciocolată sau gem.

Aluatul de clătite - cum să-l prepari corect

O clătită cu cocoloașe este o clătită eșuată. Pentru a preveni acest lucru, poți să treci aluatul printr-un sită fină sau o strecurătoare.

Pentru a obține clătite subțiri, adaugă apă minerală sau sifon. De asemenea, este esențial să lași aluatul să se odihnească, astfel încât amidonul din făină să se umfle și să absoarbă lichidul (în acest caz, ouăle și laptele).

Această regulă va asigura o textură suficient de densă, uniformă și cremoasă. De asemenea, nu te apuca să faci clătite dacă nu ai o tigaie antiaderentă. Se poate, dar lucrurile nu vor merge la fel de bine și s-ar putea să îți iasă niște clătite foarte uleioase, pentru că vei avea nevoie de grăsime ca să nu se prindă de fundul tigăii.

Întâi, trebuie să amesteci ingredientele lichide într-un castron: puțin lapte, câteva ouă și puțină apă minerală. Apoi adaugă ingredientele uscate: făină și un praf de sare. Depinde de tine dacă vrei să adaugi zahăr sau nu, acesta este un ingredient opțional. Dacă nu ai de gând să le umpli cu ingrediente sărate, poți adăuga și puțină esență de vanilie sau de rom.

Aluatul pentru clătite poate fi păstrat timp de 48 de ore în frigider într-un castron acoperit cu folie alimentară.

Alt truc este să cerni făina și să încorporezi laptele treptat, amestecând în mod constant. Folosește un tel ca să nu ai cocoloașe.

Alt truc este să folosești lapte și ouă la temperatura camerei.

Cum să aromatizezi clătitele? Mai multe opțiuni: vanilie (extract, pudră sau păstaie ideal prefiertă în lapte cald), coajă de portocală sau lămâie, alcool (Cointreau, Calvados, Rom, etc).

Cum știi că aluatul are consistența potrivită? Ia un polonic, scufundă-l în aluat, scoate-l și verifică cu degetul pe spatele polonicului. Urma degetului ar trebui să rămână.

Un truc pentru clătite delicioase este să folosești lapte cu multă grăsime. Nu folosi lapte degresat, pentru că nu e recomandat.

Cât timp ar trebui să odihnească aluatul? Ideal ar fi 1-2 ore la temperatura camerei. Cu cât ai amestecat mai mult aluatul, cu atât timpul de odihnă ar trebui să fie mai lung.

Timpul de odihnă are un motiv specific: permite proteinelor din făină (care vor forma gluten), hidratate la contactul cu umiditatea laptelui, să își modifice proprietățile pentru a conferi elasticitate aluatului.

Mai flexibile, clătitele sunt mai ușor de gătit și nu se retrag.

Apoi, tigaia trebuie să fie la temperatura potrivită: dacă e prea rece, aluatul nu se va găti și va fi dificil de întors, dacă e prea fierbinte aluatul se va coagula înainte de a se întinde corespunzător și se poate supra-găti rapid.

Chiar dacă folosești o tigaie antiaderentă, adaugă regulat o mică bucată de unt și întinde untul topit peste întreaga suprafață a tigăii folosind un șervețel de hârtie pentru a unge tigaia și a elimina impuritățile sau resturile de la clătita anterioară.

Tipuri de clătite

Există multe tipuri diferite de clătite, printre care:

Clătite dulci: Acestea sunt clătite umplute cu ingrediente dulci, cum ar fi Nutella, fructe, frișcă sau ciocolată.

Clătite sărate: Aceste clătite conțin ingrediente sărate, cum ar fi șuncă, brânză, spanac sau ouă.

Galettes: Acestea sunt clătite sărate făcute cu făină de hrișcă, care le conferă o culoare mai închisă și un gust cu tentă de nuci.

Blintze: Asemănătoare cu clătitele, dar făcute cu un aluat mai gros și adesea umplute cu brânză de vaci sau cremă de brânză.

Clătite pentru micul dejun: Acestea sunt umplute cu ouă amestecate, bacon, cârnați sau cartofi.

Poți adăuga și brânză sau legume pentru a-ți crea clătita perfectă pentru micul dejun.

Clătite desert: Acestea pot fi umplute cu înghețată, caramel, bucăți de ciocolată sau orice alt topping dulce preferi. Poți realiza și un tort de clătite prin așezarea mai multor clătite unse cu frișcă și glazură deasupra.

Crepe Suzette: Acesta este un desert clasic franțuzesc în care clătitele sunt flambate cu lichior de portocale și servite cu un sos bogată de portocale.

Posibilitățile sunt nesfârșite, deci simte-te liber să fii creativ și să experimentezi cu umpluturile tale preferate!

Cum poți obține clătite pufoase

Dacă vrei clătite pufoase, fă aluatul clasic, însă adaugă praf de copt și puțin unt topit.

Praful de copt va ajuta clătitele să crească în tigaie și să devină pufoase.

Alternativ, poți folosi bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie. Clătitele vor crește la fel de frumos. Dacă le faci dulci, adaugă zahăr în aluat, dar clătitele pufoase pot fi ideale pentru ouă poșate, bacon, omletă sau unse cu cremă de brânză și pe deasupra o felie de șuncă.

Este alegerea ta felul în care vrei să servești clătitele. Dar dacă vrei să umplu cu topping-uri dulci, atunci ciocolata, frișca sau orice cremă dulce va fi suficientă, astfel încât nu e nevoie să pui zahăr în aluat.

Cu ce să combini clătitele

Modul în care mănânci clătita depinde de preferințele tale. Clătitele dulci pot fi consumate fie ca desert, fie ca element al micului dejun și pot fi servite cu topping-uri precum frișcă, ciocolată sau fructe.

Pe de altă parte, clătitele sărate sunt de obicei consumate ca fel principal sau o masă ușoară. Ele pot fi umplute cu ingrediente precum șuncă, brânză sau legume și sunt adesea servite cu o salată alături.

De altfel, poți face o mulțime de preparate pornind de la simplele clătite. Le poți umple cu carne și le poți gratina. Pur și simplu umple fiecare clătite cu carne tocată gătită, cu resturi de friptură de pui sau vită, rulează-le și pune-le într-o tavă. Fă un amestec din smântână lichidă și ouă, toarnă-l deasupra clătitelor, adaugă cașcaval ras și parmezan și dă totul la cuptor.

Vei avea un prânz sau o cină gata în câteva minute. Se pot servi alături de o salată verde sau ca atare.

Fă un tort tiramisu din clătite. În compoziția de clătite, adaugă puțină cacao. Fă clătitele și apoi fă un tort din ele, ungând fiecare clătită cu o cremă pe bază de mascarpone. Deasupra, presară cacao și lasă totul la rece pentru câteva ore.

Ai obținut un tort spectaculos. Poți face aceeași idee cu clătite normale și o umplutură de ciocolată, iar deasupra poți orna tortul cu fructe.

În plus, poți face aperitive din clătite. Unge fiecare clătită cu cremă de brânză, adaugă somon afumat și câteva capere. Rulează, apoi taie clătita în bucăți mici, ca să îți iasă niște mini rulouri numai bune de servit invitaților.

Poți face același lucru cu diferite umpluturi. Clătitele sunt super ușor de făcut, însă și mai ușor de mâncat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult