Tradiții de 1 Mai, în județul Bacău. Vizitatorii au învățat cum se torcea lâna pe vremuri, dar și cum se face brânza
Your browser doesn't support HTML5 video.
Între timp, gospodinele au umplut mesele cu bucate gătite după rețete vechi, iar pofticioșii s-au bucurat de un adevărat festin. N-a lipsit însă nici muzica și s-a și dansat!
Dealul Turluianu s-a umplut luni de voie bună. În timp ce unii au fost mai atenți la pașii de dans, alții s-au înfruptat din bunătățile pregătite de gospodinele din zonă. Cele mai căutate au fost prăjiturile. Femeile le-au arătat vizitatorilor și cum se torcea lâna pe vremuri, dar și cum se face brânza. Elena Pruteanu, localnică: „Am strecurat laptele. După aceea îi dăm foc îl încălzim şi îi dăm cheag şi îl lăsăm să se inchege şi după aceea îl strângem.” Reporter: Cine v-a învăţat să faceţi asta?
Localnică: „Mama noastră, cum era lumea gospodină înainte de la bunici. Ne duceam la şezătoare.”
Localnică: „Îmi aminteşte de bunica pentru că şi ea torcea şi din aceste produse ne confecţiona diverse fulare hăinuţe.” Multe priviri au atras si caii, care şi-au arătat măiestria la sărituri peste obstacole, spre încântarea copiilor. Vedeta zilei a fost însă un ponei nărăvaş. Reporter: Calul tău a rămas mic?
Ștefan Bojoga: „Nu. E ponei şi l-am adus pentru copii”.
Reporter: Au copiii curaj să se apropie de el?
Ștefan Bojoga: „Da!” Tânăr: „Este o idee foarte bună, mai ales pentru copiii care acum nu mai au acces la animale.” Sărbatoarea de pe dealul Turluianu este la prima ediție, iar localnicii spun că îşi doresc să repete experienţa. Dumitru Tulpan, primar: „Implementăm un program de promovare până la urmă a tradiţiilor şi obiceiurilor locale şi, mai ales, să reînviem dintre obiceiurile locuitorilor acestei localităţi.” Grătarele au sfârâit cât a fost ziua de lungă, iar vizitatorii s-au tot ospătat, în timp ce o fanfară a întreţinut atmosfera.