Tot mai mulți adolescenți își iau permisul de conducere imediat ce împlinesc 16 ani. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Your browser doesn't support HTML5 video.
A crescut și vânzarea de mașini mai ușoare de 550 de kilograme, pe care ei le pot conduce până devin majori.
La volanul unei mașini mici, pe care părinții i-au cumpăra-o la mâna a doua cu trei mii de euro, Ariana, elevă în clasa a XI-a la un liceu din Cluj-Napoca, se plânge de faptul că unii șoferi o grăbesc în trafic.
Ariana Fulop, elevă în clasa a XI-a, 17 ani: „Mulți nu au răbdare și nu înțeleg faptul că am semnul pe spate de 45, să înțeleagă că mașina e limitată și nu merge mai tare”.
Adolescenta și-a luat permisul de conducere acum un an, când a împlinit 16 ani. Pentru că locuiește lângă oraș, mașina, spune ea, o ajută să ajungă mai repede la școală.
Potrivit Direcției Generale de Permise, anul trecut, în România, aproape 3.000 de adolescenți au obținut permisul de conducere. Numărul este dublu față de 2020. Cei mai mulți sunt din București, Argeș și Dolj.
Alexia, elevă, 17 ani: „Te simți foarte independent. Ai foarte multă libertate”.
Potrivit legii, adolescenții care au împlinit 16 ani pot conduce mașini mici, nu mai grele de 550 de kilograme, din clasa de vehicule AM sau B1. Cele din prima categorie pot atinge viteza maximă de 45 km/h și au un motor cu capacitatea cilindrincă de cel mult 50 de centimetri cubi. În a doua categorie sunt mașini mai puternice, cu motor de peste 45 de centimetri cubi, care pot depăși viteza de 50 km/h.
Matei Budușan se pregătește pentru examenul de obținere a permisului de categoria B1, împreună cu un instructor într-un poligon auto din Cluj-Napoca. Circa două mii de lei a plătit adolescentul de 16 ani pentru instrucție.
Matei Budușan, elev, 16 ani: „Am început să conduc de două săptămâni. Tata m-a împins de la spate”.
Alexandru Bențea, instructor auto: „Numărul lor este în creștere. Astăzi pregătim în fiecare lună undeva între trei și cinci candidați”.
În creștere este și vânzarea de mașini care pot fi conduse de adolescenți. Cele mai căutate sunt cele cu motor electric, dar sunt clienți și pentru cele cu motor termic. Un astfel de vehicul nou poate să coste și 18.000 de euro.
Bogdan Marișca, instructor conducere defensivă: „Ar trebui să ai o discuție foarte serioasă. Cineva să îl ajute, să îl îndrume, pentru că deciziile în trafic le ia singur, nu merge asistat. În România, legea nu spune că trebuie să fie asistat de cineva cu experiență, și cred că asta ar fi o măsură foarte bună”. Adolescenții pot circula cu mașina cu cel mult 90 de km/h pe autostradă, cu 80 km/h pe drumurile expres, naționale și europene, și cu 50 de km/h în localitate.