Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statele UE au distrus sute de milioane de doze de vaccin anti-covid. Cum stă România, care își anchetează penal responsabilii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 200 de milioane de doze de vaccin COVID-19 cumpărate de țările Uniunii Europene au fost aruncate, iar costurile ajung la 4 miliarde de euro.

Site-ul Politico.eu a realizat o analiză pe baza datelor obținute de la 19 state membre, iar Germania este campioană, cu 83 de milioane de doze, în timp ce România ocupă locul cinci, cu 9,7 milioane.

În baza unui contract semnat la nivel european în perioada de vârf a pandemiei, țările uniunii ar trebui să cumpere serul anti-covid până în 2027.

Analiza celor de la Politico se bazează pe datele a 19 ţări europene și arată că numărul de vaccinuri aruncate este direct proporțional cu mărimea ţărilor.

Germania a distrus 83 de milioane de doze. Este urmată de Italia, cu aproape 50 de milioane de doze și Olanda, cu peste 6 milioane. În acest clasament, România este pe locul 5 - cu peste 9,7 milioane de doze. Polonia și Franța, care sunt țări mai mari decât România, au refuzat să comunice datele.

Citește și
Într-o săptămână s-a dublat numărul de cazuri COVID-19 în România
Ministrul Rafila: Doar 35 de milioane de doze de vaccin COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate

Cei de la Politico subliniază faptul că risipa ar putea fi mult mai mare, având în vedere faptul că pe măsură ce trece timpul cifrele primite s-au învechit și între timp este posibil ca și mai multe doze să fi fost aruncate.

Țările Uniunii au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare locuitor.

Aici, în fruntea listei este Estonia, cu mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată de Germania. România este sub media europeană și se clasează pe locul al 13-lea, cu 0,51 de doze de ser aruncate pe cap de locuitor. Pe ultimul loc din cele 19 țări din care au fost colectate datele este Irlanda, cu 0,16 doze.

Valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite ajunge la 4 miliarde de euro. Pentru ţările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, Politico a folosit un preţ mediu de 19,39 euro.

Multe dintre vaccinurile în cauză au fost cumpărate în perioada de vârf a pandemiei, adică în 2021, când Uniunea Europeană, Statele Unite şi Regatul Unit se străduiau să asigure serul împotriva covidului. A fost momentul în care la nivel european s-a încheiat cel mai mare contract, pentru 1,1 miliarde de doze de la Pfizer şi BioNTech.

Fostul premier Cîțu și miniștrii Voiculescu și Mihăilă, anchetați pentru achiziția vaccinului

A fost făcut și un clasament pe baza datelor de la ECDC - disponibile până la 5 octombrie - referitoare la numărul de vaccinuri pe care ţările le-au raportat ca fiind irosite, comparativ cu numărul de doze distribuite. Aici, România este pe locul al treilea, după Lituania şi Slovacia. Pe ultimul loc este Irlanda.

Contractul a fost deja renegociat de către Comisia Europeană, după ce statele Uniunii au făcut presiuni din cauza excesului de vaccinuri. Polonia şi Ungaria nu au mai acceptat vaccinuri şi au fost date în judecată de Pfizer.

La nivel european, întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer o vizează pe preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

La noi, procurorii i-au pus sub învinuire pe fostul prim-ministru Florin Cîțu şi pe doi foşti miniştri ai Sănătăţii - Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, susţinând că achiziţiile excesive de vaccinuri au cauzat statului daune de peste 1 miliard de euro. Și fostul secretar de stat de la Sănătate, Andrei Baciu, este vizat de anchetă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult