Prețul nu este singurul lucru care contează. Noul detaliu care nu le scapă tinerilor atunci când vor să-și cumpere o locuință
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deși inițial pot plăti mai mult, aceștia știu că ulterior costurile de întreținere sunt suportabile. Majoritatea vizitatorilor de la Târgul Imobiliar sunt tineri căsătoriți interesați de case sau apartamente noi cu dotări cât mai moderne.
Tineri: „În principiu ne interesează o locuință pentru uz personal, nu pentru investiție. Punem întrebări despre eficiența energetică atunci când ne informăm. Da! Automat, ne-am documentat. Până în prezent, am observat că sunt din ce în ce mai multe oferte în această direcție.”
Tineri: „Am fost și la salonul NZ Buildings, despre casele pasive sau aproape pasive, și ne uităm să facem o casă cât mai eficientă din punct de vedere energetic. Ne dorim ceva mai mult pe măsură ce evoluăm.”
De altfel, o directivă europeană îi obligă deja pe dezvoltatori să construiască ansambluri rezidențiale la standarde înalte de eficiență energetică.
Dezvoltator: „Este un proiect certificat NZ încă din stadiul de proiect. E foarte eficient din punct de vedere energetic. Printre rolurile care trebuie împlinite pentru a fi parte din acest NZ Buildings se numără clădiri cu amprentă de carbon redusă, o izolație termică superioară și geamuri certificate NZ, foarte eficiente.”
Fațada ventilată și încălzirea se face prin pompe de căldură individuale.
Certificatul energetic este luat în calcul și de cei care doresc să cumpere o locuință cu ajutorul unui credit.
Tatiana Niculae, consultant financiar: „Dacă înainte această întrebare nu era pe buzele tuturor, acum clienții întreabă care este certificatul energetic. E important și că băncile au introdus oferte speciale pentru certificatul energetic.”
Pe de altă parte, potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro, în ultimii 5 ani apartamentele noi s-au scumpit semnificativ în toate cartierele din capitală.
De exemplu, locuințele noi din Pantelimon și Drumul Taberei s-au scumpit cel mai mult, cu 88%, respectiv 79%. În 2019, cei care voiau să se mute în Pantelimon plăteau în medie 929 euro/mp util. Acum, prețul a ajuns la 1.746 euro/mp. În continuare, cel mai scump rămâne nordul Bucureștiului, cu 3.000 euro/mp util.