Sute de pensiuni și hoteluri sunt scoase la vânzare în Delta Dunării. Care este motivul pentru care proprietarii le vând
Your browser doesn't support HTML5 video.
Delta a pierdut masiv turiști în ultimii doi ani, în mare parte din cauza războiului din Ucraina, spun agențiile de turism, iar proprietarii care își vând afacerile, speră să scoată măcar banii cheltuiți inițial.
Peste 6.000 de pensiuni s-au construit, în ultimii 20 de ani, în Delta Dunării. Acum, aproape jumătate dintre ele ar fi scoase la vânzare, spun firmele de insolvență. Este și cazul unei pensiuni cu 15 camere din Crișan. De vânzare este și o proprietate, care se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Pe site-urile de anunțuri este listată la 1.300.000 euro. Mai bine de jumătate dintre unitățile de cazare din Crișan sunt scoase la vânzare, potrivit agenților imobiliari, care spun că nu au vândut niciuna în doi ani.
Ileana, proprietar pensiune: „Este în 2007 construită. A fost parțial pe niște fonduri europene. Am cerut 700.000 de euro. Au mai fost, dar cu un preț mai mic”.
Nicolae Marin, agent imobiliar: „Prețurile sunt destul de mari”.
Multe proprietăți au fost puse la vânzare și pe site-uri din străinătate. Interesul investitorilor este aproape la fel de scăzut ca al turiștilor, care au început să ocolească Delta de când a izbucnit războiului din Ucraina.
Ionuț Ciobanu are o pensiune în Nufăru. În urmă cu trei ani, în această perioadă era plin de turiști străini, pentru care organiza așa-numite sesiuni de bird watching - observare a păsărilor. Acum…
Ionuț Ciobanu: „Nu sunt prea mulți. Nu sunt cerințe prea mari”.
Cristian Bărhălescu, președinte ANAT: „Toți se gândesc de două ori înainte să meargă acolo. Proprietarii de pensiuni sunt interesați să își recupereze investiția și ar vrea să aibă o predictibilitate în afacere, ceea ce nu se întâmplă acum”. Potrivit agențiilor de turism, vânzările pentru Delta Dunării au scăzut cu 80% față de anii de dinaintea conflictului din Ucraina.