Suedia ne dă 350.000 de euro ca să ne recenzăm nurcile. „Mulți dintre acești bani se duc pe capcane”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Activiștii de mediu vor să îmbunătățească habitatele în zonele în care vor descoperi exemplare de nurci.
Nurca europeană, printre cele mai rare mamifere din Europa, se mai găsește doar în România, Franța, Spania și Estonia. Conform estimărilor, în Delta Dunării se află cea mai mare populație.
Proiectul derulat de Societatea Română de Sălbăticie, împreună cu trei parteneri, urmărește inventarierea exemplarelor. Voluntarii au primit 350.000 de euro de la Loteria Națională Suedeză.
Alexandru Bulacu, director executiv Societatea Română de Sălbăticie: „Mulți dintre acești bani se duc pe capcanele pe care vrem să le montăm în teren, capcane video, adică acele camere cu senzor de mișcare. Identificăm dacă specia mai este prezentă în alte zone, iar dacă nu, sigur că un următor pas ar fi chiar proiecte importante de reintroducerea speciei".
Balta mică a Brăilei, Valea Prutului, județele Harghita și Mureș sunt câteva dintre locurile unde specialiștii fac cercetări. În prezent, în România sunt între 1.500 și 2.500 de nurci, iar la nivel european sunt 4.000.
Roger Rois, biolog: „Principalii factori sunt factorii umani, defrișările, arderea de stuf din zonele acvatice unde specia preferă să trăiască, prădătorii naturali într-o oarecare măsură. E o specie foarte importantă, controlează speciile pe care le prădează, e vorba în principal de amfibieni, pești, în mai mică măsură păsări”.
Pentru refacerea speciei e nevoie și de centre de reproducție. Momentan singurul se află în Estonia.
La Grădina Zoologică din Brașov ar fi trebuit să fie o maternitate de nurci, însă Comisia Europeană a renunțat să finanțeze proiectul până când se face inventarierea speciei. Proiect de inventariere va fi finalizat anul viitor.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 08-02-2024 20:32