Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Stațiunile montane sunt în toiul pregătirilor pentru sărbători. Meniurile de Crăciun sunt o adevărată simfonie gastronomică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stațiunile de la munte, dar și satele din jurul Brașovului freamătă în așteptarea oaspeților. Mai sunt doar câteva ore până când zeci de mii de turiști vor invada zona, dornici să mănânce bine și să se distreze.

În cămări și bucătării se lucrează pe ceas. Acum se pregătesc cozonacii, sarmalele, ciorbele și fripturile pentru marea sărbătoare.

Sarcinile au fost împărțite riguros în bucataria unui boutique hotel din Râșnov. În meniul de Crăciun, micile detalii fac diferența. Acest preparat cu sfeclă roșie este doar începutul unei adevărate simfonii gastronomice. Cuptorul arde de câteva zile, ca să rumenească pâinea de casă cu maia și cozonacii.

„Încercam să gătim împreună cu oaspeții să vadă și ei exact ce se întamplă, să fim foarte transparenți și să le oferim cel mai bun gust pe care îl putem noi face în fiecare farfurie”, spune un șef de sală.

O pensiune din Moeciu de Sus pare desprinsă din povești, dar liniștea este doar aparentă. In bucătarie zornăie tăvile cu turtă dulce, iar curcanul ținut 10 ore în cuptor sfârâie, semn că trebuie scos. 300 de sarmale așteaptă cuminți să fie puse la fiert.

Citește și
ornamente
Satele românești, pline de beculețe și ornamente înainte de Sărbători. Reacțiile localnicilor

La Sinaia, se împăturesc de zor sute de sarmale din carne de gâscă.

„Sunt niște sărmăluțe mai ușoare, sunt nobile, sunt foarte bune si noua ne plac. Pregătim foarte multe lucruri, avem piftie de porc, friptură de porc, cârnați, leber”, spune chef Lucian Hîlcu.

La un alt restaurant se rumenește în tigaie, la foc domol, carnea de porc tăiată mărunt.

Toba, lebărul, slăninuța sau murăturile nu lipsesc nicăieri din meniul de sărbători.

„Avem o tobă de casă facuta de noi, rețetă personală cu jumări preprate pentru oaspeții noștri, să aibe în gură gustul acela de țară, de casă”, spune un administrator de restaurant.

În Poiana Brașov, gradul de ocupare a ajuns la 70 la sută, iar la Sinaia depășeste 80 la sută.

La un hotel de 3 stele, pentru o persoana, patru nopti, tariful include micul dejun, cina de Crăciun și bufet deschis. Dar si un concert de colinde.

„Tot ce pot sa va spun este ca preturile sunt la un nivel decent si acceptabil pentru toata lumea. Costa undeva la 1700, 1900 de lei”, a transmis un reprezentant al Centrului de Informare și Promovare Turistică Sinaia. Oamenii suna și acum pentru rezervări, așa că reprezentanții hotelurilor și pensiunilor gazdele estimează că aproape toate locurile de cazare se vor ocupa, de Crăciun.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult