Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șoferii Primăriei Voluntari, nevaccinați, dar cu medalioane anti-Covid cumpărate de primărie

Your browser doesn't support HTML5 video.

România este studiu de caz pentru proastă gestionare a pandemiei, așa că nu ar trebui să ne mire unele decizii luate de autorități.

Serviciul de Transport Voluntari, de pildă, anunță că a cumpărat aproape o mie de medalioane care să-i ferească de Covid, pe șoferi.

Medalionul este de fapt un odorizant care nu are niciun aviz de dispozitiv medical. Au fost 30.000 de euro plătiți în zadar, spun specialiștii în chimie. Singurul efect al controversatului medalion: unii șoferi îl poartă cu mândrie la gât și nu au de gând să se vaccineze, scrie Buletin de București.

În autobuzele Serviciului Transport Voluntari doar călătorii poartă masca de protecţie. Şoferii stau singuri în cabine, fără măşti, şi au la gât nişte pliculeţe albastre.

Conducerea Serviciului Transport din Voluntari le-a cumpărat şi le-a împărţit şoferilor ca să-i păzească de infectarea cu coronavirus.

Citește și
Octavian Jurma
Medicul Octavian Jurma: 10.000 de romani vor fi ucişi de COVID-19 în următoarele 2 săptămâni, dacă vom continua așa

Măsură pe care şoferii au înţeles-o fiecare în felul lor. Cei cu care am discutat erau... nevaccinaţi, dar se considerau protejaţi de pliculeţul controversat.

Șofer: Ține departe covidul, la un metru de ceilalţi din jur. Aşa cum ajunge încărcătura virală, la fel emană şi acesta ca un mirositor, aceeaşi protecţie, cât de cât.”

Reporter: Dar v-aţi vaccinat?

Șofer: „Nu. Nu poţi să crezi în totalitate în absolut nimic, doar în Dumnezeu.”

Reporter: Și în oamenii de ştiinţă?

Șofer: „Nu".

Conducător auto: „Ne protejează de covid, acum rămâne de văzut.”

Reporter: Dvs ce credeţi? Vă protejează?

Conducător auto: „Nu ştiu, aşteptăm 40 de zile şi vedem. Nu sunt vaccinat, nu mă vaccinez în 40 de zile."

De pe margine, pasagerii au comentat contrariaţi subiectul.

„Dacă nu ne vaccinăm, nu o să scăpăm de covidul acesta"

„O aiureală, nu există aşa ceva. Există vaccinul şi sunt medicamentele, atât" spun oamenii.

Ideea de a cumpăra aceste medalioane aparţine chiar directorului STV, Sorin Diacu. Acesta a decis să cumpere 930 de medalioane pentru care a dat aproape 27.000 de euro din bugetul instituţiei publice pe care o conduce.

Într-un răspuns pentru Știrile PROTV, susţine fără dovezi că produsul e eficient, comod, pentru protecţia împotriva Covid-19.

„Produsul s-a dovedit a fi foarte eficient şi comod pentru protecţia individuală împotriva agenţilor patogeni, inclusiv Covid-19. Aceste produse au fost achiziţionate în special pentru conducătorii auto care deservesc autobuzele Serviciului de Transport Voluntari pentru a asigura o protecţie suplimentară".

Importatorul produsului din Coreea de Sud susţine însă că niciodată nu le-ar fi recomandat clienţilor să nu se vaccineze sau să nu poarte masca. Spune totuşi că produsul este înregistrat în Uniunea Europeană, dar nu ca medicament, ci ca produs de igienă şi deodorizare, care ar produce oxigen activ şi dioxid de clor.

Alexandru Constantin, reprezentantul importatorului: „Este înregistrat în Uniunea Europeană ca igienizator de aer. În condiţia în care te vaccinezi şi păstrezi normele de distanţare socială îmi creează un cadru în care pot să am mai puţine şanse de a contacta virusul.”

Reporter: Cuantificați ce înseamnă mai puţine şanse?

Alexandru Constantin tace încurcat...

Al doilea reprezentant al importatorului: „Îmi daţi voie să intervin? Vreţi să ştiţi cu cât?”

Reporter: Da, ce înseamnă aceasta reducere? Ce înseamnă aceste mai puţine şanse?

Reprezentant: „Aici sunt nişte date, dar eu efectiv nu pot să le citesc.”

„Mi-am cam prins, pe româneşte, urechile în ceea ce înseamnă reducere. Este patru logaritmi din zece” revine el apoi cu o explicație.

Reporter: Puteti să-mi traduceţi asta, nefiind de specialitate, chiar nu ştiu.

Reprezentant: „Și eu sunt electronist. Colega care este chimistă are Covid."

Aţi auzit bine, chimistul angajat de firma care aduce medalioanele are Covid. De altfel, nici vorbă de protecţie pentru cine poartă produsul, spune şi profesorul doctor inginer de la chimia aplicată şi ştiinţa materialelor, Ioan Călinescu, după ce a consultat datele tehnice ale medalionului.

Prof. dr. ing. Ioan Călinescu, Facultatea de chimie aplicată şi știința materialor: „Dar dacă merg pe stradă şi port medalionul ăla la piept, nu are niciun efect. Dacă sunt în maşină proprie unde tot timpul circula aerul şi port medalionul ăla, nu are niciun efect. Acţiunea unor astfel de dispzotive este foarte limitată. Cantitatea de dioxid de clor pe care o eliberează este extraordinar de mică.”

Cu alte cuvinte, substanţa pe care plicul o emană în aer este insuficientă pentru a neutraliza virusul.

În plus, potrivit buletindebucuresti, pe site-ul FDA, Food and Drug Administration, agenţia din domeniul medical din Statele Unite, produsul este trecut ca un medicament neaprobat.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult