Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mașinile noi nu te vor mai lăsa să depășești limita de viteză. Sistemul devine obligatoriu de la 1 iulie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mașinile vândute în Uniunea Europeana de la 1 iulie vor avea un nou sistem de siguranță pentru limitarea vitezei, care va fi obligatoriu indiferent de producător sau de clasa mașinii.  

Sistemul va detecta limitele de viteză impuse pe tronsonul de drum pe care se află mașina, iar în cazul depășirii vitezei maxime admise va atenționa șoferul. Potrivit Poliției Române, anul trecut peste 700 de accidente grave au fost provocate din cauza vitezei excesive.

Multe mașini care se află în circulație au deja inclus sistemul de avertizare, care de la 1 iulie devine obligatoriu pentru autoturismele noi. Problema este că cei mai mulți șoferi îl consideră deranjant și îl dezactivează.

Sistemul va avertiza șoferul că a depășit limita de viteză prin mai multe metode. Prima atenționare va fi vizuală, sub forma unei pictograme afișata pe bord sau display. A doua atenționare va fi acustică, printr-un sunet specific, iar a treia metodă de avertizare vine sub forma unei vibrații în pedala de accelerație.

Secvența și durata acestor avertismente vor ramâne la latitudinea fiecărui producător. Sistemul de limitare a vitezei nu va interveni sub nicio formă asupra mecanismului de frânare. Cu alte cuvinte mașina nu va frâna dacă este depășită limita de viteză. Cel mult, cu acordul șoferului, printr-o setare din meniu, mașina nu îl va lăsa să depășească viteza legală prin oprirea accelerației.

Citește și
masini
Apare taxa pe kilometraj. Cât vor trebui să plătească șoferii din California

Andrei Stirbu, jurnalist SuperSpeed: „Este un bun memento că poate mergi un pic mai repede decât ar trebui. Din punctul meu de vedere, aceste sisteme ne fac să fim un pic mai leneși din punctul de vedere al atenției pe care o oferim în timpul condusului, iar asta nu ar trebui să se întâmple. În principiu este responsabilitatea fiecărui șofer să iși asume orice face în spatele volanului”.

Statistica în ceea ce privește accidentele provocate de viteza excesivă sau neadaptată este ingrijorătoare. Potrivit Poliției Române, anul trecut 700 de accidente grave au fost provocate din cauza unor șoferi grabiți. Peste 300 de oameni și-au pierdut viața.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult