Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sibiul pare desprins din alte timpuri zilele acestea. 16 calfe călătoare se specializează în meserii străvechi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sibiul găzduiește pentru următoarele săptămâni 16 calfe călătoare. Tinerii petrec ani buni departe de casă. Și aleg să lucreze în diferite țări europene, unde se specializează în meserii străvechi.

Oricine ajunge în Sibiu poate să-i întâlnească pe viitorii tâmplari, fierari, dulgheri sau croitori, și să le afle poveștile.

Centrul Sibiului pare desprins zilele acestea din alte timpuri. Sub cerul liber, calfele muncesc de zor.

Tobias are 28 de ani, este din Norwich și a terminat studiile în urmă cu câteva luni. Atunci și-a început călătoria prin Europa.

Tobias Wright, calfă: „Odată ce ai făcut asta pentru câțiva ani, revii acasă cu setul nou de aptitudini și ești mult mai pregătit profesional”.

În podul unei case săsești, alți tineri repară acoperișul îmbătrănit de vreme.

Citește și
ambulanta romania
Un șofer a lovit un biciclist într-un sens giratoriu din Sibiu, după care a fugit de la locul accidentului

Ben, calfă: „Restaurăm această parte din acoperiș, dăm jos toate țiglele și refacem structura. Să conduc un atelier sau o companie în domeniu sau să-mi deschid un atelier propriu, o să vedem”.

Femeie: „Sunt foarte drăguți, ar fi excepțional să fie și la noi școlile așa, să învețe tineretul să muncească, că în ziua de astăzi cam greu tineretul cu munca”.

Pentru a deveni calfă, vârsta maximă este de 30 de ani, iar tinerii trebuie să fie necăsătoriți, să nu aibă copii și nici datorii.

Nikolas Wirth, membru Casa Calfelor din Sibiu: „O calfă trebuie să poarte costumul tradițional, kluftul, în public și unde lucrează. Practic, banii câștigați sunt folosiți pentru următoarea etapă din călătoria lor”.

În cei trei ani de călătorie, calfele nu au voie să se apropie de casă și nici nu pot sta mai mult de trei luni în același loc.

Junior: "E foarte interesant, nu am mai văzut așa ceva. Să stai fără telefon, fără tehnologie și să te descurci de unul singur, cred că e dificil”.

Cuplu: „A fost o ocazie grozavă să le arăt copiilor cum se muncea în trecut”.

În următoarele 4 săptămâni, calfele vor lucra pe diferite șantiere din oraș, iar în curtea catedralei evanghelice vor continua atelierele meșteșugărești.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult