Sfaturile experților pentru reducerea consumului electric din casă cu până la 50%. Top 7 aparate „mâncătoare” de curent
Your browser doesn't support HTML5 video.
De asemenea, spălarea hainelor la programe mai scurte și alimentele puse în frigider cât mai reci, sunt alte metode recomandate de specialiști, pentru ca la sfârșitul lunii, să plătim mai puțin.
Cristina a reușit să economisească bani după ce a început să spele pe modul economic, să oprească luminile din camerele goale și să scoată încărcătoarele din priză.
Cristina Maior: „În loc să aleg la 60 de grade, de exemplu, am ales la 40 de grade, economic, și durează un pic mai mult. Încercăm să facem un pic de economie".
Potrivit studiului, în medie, într-o gospodărie în care trăiesc trei persoane, există în jur de 74 de aparate electronice.
Printre acestea se numără și cele pentru odorizante, dar și cele contra țânțarilor. Aerul condiționat consumă însă cel mai mult curent, spun specialiștii.
Ana Maria Rădulescu, manager de proiect organizație de colectare și reciclare: „Ne bazăm însă pe faptul că el este folosit undeva la 3-4 luni pe ani, aș zice eu. Într-adevăr, el consumă foarte mult, undeva la 775 de kilowați la 500 de ore".
Topul continuă cu cuptorul electric, frigiderul cu două uși și uscătorul de rufe.
Top 7 aparate din punctul de vedere al consumului:1. Aparat AC (775 kWh în 500 de ore de funcționare)
2. Cuptor electric încorporat (400-500 kWh / an)
3. Mașina de spălat rufe (360-400 kWh / an)
4. Frigider cu două uși (150-400 kWh / an)
5. Frigider obișnuit (324 kWh / an)
6. Uscător de rufe (278,2 kWh / an)
7. Mașină de spălat vase (258 kWh / an)
Chiar dacă nu sunt folosite, încărcătoarele uitate în priză, televizorul, cuptorul cu microunde sau lampa măresc factura la energie cu până la 10%. Dacă vor să dea mai puţin, oamenii ar trebui să se îndrepte spre dispozitivele inteligente.
„Putem modifica temperatura din săgeți, iar în aplicație vom avea temperatură pe fiecare cameră în parte" explică un utilizator.
Un asemenea termostat smart ne ajută, printr-o aplicație pe telefon, să monitorizăm în permanență consumul de energie și costă în jur de 900 de lei.
Marius Petcu, reprezentant firmă echipamente de climatizare: „Putem reduce cu un maxim de 31% din factura de energie. În cazul în care simte o scădere bruscă de temperatură și umiditate, termostatul ne va anunța că avem un geam deschis și atunci va opri sistemul de încălzire".
Iar mașina de spălat poate reduce consumul de electricitate cu o treime, dacă se folosește un program cu mai puține grade.
Cătălin Ion, conferențiar al Facultății de Inginerie Electrică Brașov: „Optarea pentru un program de tip eco sau cu o durată scurtă de timp poate duce la economii de energie de circa 40%."
Dacă echipamentele electrice din casă ar fi folosite corespunzător, am putea reduce consumul de curent între 10 și 50%.
Sursa: Pro TV
Etichete: economie , curent electric , consum electricitate , aparate
Dată publicare: 22-03-2024 20:39