Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secretele pentru a îngriji delicata plantă numită și Lacrimi de bebeluș. Este una dintre cele mai interesante plante

Frunzele dense, luxuriante și verde închis ale plantei Soleirolia arată incredibil atunci când cad dintr-un coș suspendat. Totuși, gândul de a întreține aceste plante cu frunze delicate poate fi intimidant.

Din fericire, nu trebuie să-ți faci griji în privința plantării sau îngrijirii acestor fermecătoare plante. Ele sunt ușor de întreținut și arată excelent oriunde le-ai pune. Planta se mai numește și lacrimi de înger sau lacrimile copilului, iar denumirile vin de la frunzulițele mici care arată ca niște lacrimi.

Soleirolia (Lacrimi de bebeluș) - descriere și origini

Din punct de vedere științific, aceste plante sunt cunoscute sub numele de Soleirolia. Lacrimile de bebeluș au un aspect delicat, având frunze galben-strălucitor și flori mici albe. În aer liber, le vei găsi de obicei în grădini ornamentale.

Sunt originare din sudul Europei, în special Italia, Sardinia și Corsica. Sunt asemănătoare mușchiului și sunt adesea considerate buruieni de mediu în Europa de Vest și California.

Dacă vrei o plantă care să înfrumusețeze interiorul casei tale, Soleirolia este o opțiune excelentă.

Citește și
Cissus rhombifolia
Planta care crește aproape singură. Cum să ai în casă o iederă extrem de simplu de îngrijit

Această plantă veșnic verde, cu creștere rapidă, are un obicei de răspândire joasă, care se revarsă frumos peste marginile unui recipient. Totuși, nu va crește departe deoarece tulpinile târâtoare trebuie să aibă contact cu solul.

Deși această plantă târâtoare pare bine adaptată pentru mediul umed al unui terariu, este invazivă și va aglomera alte plante. De asta ar trebui pusă într-un ghiveci separat. Poți să o tunzi cu foarfeca oricând pentru a o menține sub control.

Crește până la 15 cm înălțime, dar se va răspândi cât îi va permite spațiul.

Dacă are suficientă lumină, lacrimile de bebeluș pot produce flori mici, solitare, în axilele frunzelor; totuși, acestea sunt abia vizibile. De obicei, înflorește vara.

Acesta este genul de plantă căreia îi place atenția constantă, spre deosebire de altele, care prosperă atunci când le ignori. Așadar, o poți uda, pulveriza pe frunze și o poți tunde oricând dorești.

Îngrijire

Lacrimi de bebeluș este o plantă de apartament foarte populară. Tulpinile sale atârnătoare îi oferă un aspect unic și fermecător. Această plantă erbacee perenă este singura specie din genul Soleirolia, care aparține familiei urzicilor (Urticaceae).

Tulpinile sale lungi și subțiri pot crește până la 50 de centimetri în lungime, cu frunziș mic și strălucitor dispus alternativ de-a lungul tulpinii. Plantele vin în diferite forme, dar de obicei au un aspect rotunjit. Deoarece rădăcinile noi se pot forma la fiecare nod al tulpinii, planta „lacrimi de bebeluș” se răspândește și acoperă solul ca un covor când este plantată în aer liber.

În general, poate atinge o înălțime maximă de 15 centimetri. În natură, florile plantei sunt foarte neobservabile și măsoară doar aproximativ 1 milimetru, făcându-le ușor de ratat.

Ținută în interior, planta înflorește între aprilie și iunie. Pentru a îngriji „lacrimi de bebeluș”, trebuie să-i oferi multă apă și nutrienți, mai ales în timpul sezonului de creștere. Tunde-o după nevoie sau atunci când frunzele devin maronii din cauza creșterii dense.

Udare, tundere și fertilizare

Udarea este esențială pentru îngrijirea plantei soleirolia. Deoarece necesită destul de multă apă, ar trebui să o uzi regulat, udând de la baza ghiveciului.

Planta va absorbi umezeala necesară de acolo. După aproximativ 15 minute, poți turna apa în exces. Pentru plantele din aer liber, udă direct în sol, nu pe frunziș. Firește, cu cât vremea este mai uscată și mai caldă, cu atât va trebui să uzi mai des.

Odată ce bulbul radicular s-a uscat, chiar și pentru o scurtă perioadă, planta va avea dificultăți în a-și reveni. Totuși, deoarece stagnarea apei nu este tolerată și se va lăsa cu frunze maronii, udarea regulată, dar moderată este esențială.

Nutrienți

Nutrienții suplimentari sunt necesari doar în sezonul de creștere, din primăvară până în toamnă. În această perioadă, fertilizează aproximativ la fiecare patru săptămâni cu un fertilizator lichid bogat în azot.

Tundere

Dacă observi că frunzișul plantei tale devine necontrolabil, poți oricând să folosești foarfeca de grădină pentru a o tunde. Totuși, tunderea este cel mai bine tolerată primăvara sau vara, și dacă este făcută primăvara, butașii sunt ideali pentru propagarea plantei.

Replantare

Primăvara este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a replanta. Dacă vechiul ghiveci rămâne prea mic sau dacă planta crește prea dens, mut-o într-un recipient mai mare cu sol proaspăt.

Probleme comune și soluții

Frunzele maronii sunt adesea rezultatul unor greșeli în îngrijirea plantei. Totuși, există și alți factori care pot cauza decolorarea frunzelor. De exemplu, creșterea densă a plantei poate duce la frunze decolorate.

• Creștere: Deoarece planta crește foarte dens și formează multe frunze, este normal ca unele frunze să devină maronii la baza plantelor în ghiveci. Dacă se întâmplă, tunde planta – fie taie tulpinile cu frunze maronii, fie tunde întreaga plantă. Acest lucru va produce apoi noi lăstari verzi.

• Lumina solară: Prea multă lumină solară poate cauza deteriorarea frunzelor și apariția frunzelor maronii. Pune-o în umbră parțială, cu lumină indirectă.

• Secetă: Udarea regulată este esențială pentru a preveni uscarea plantei. Cel mai bine este să uzi în tava sau farfuria de sub plantă și să aștepți aproximativ 15 minute până când planta a absorbit umezeala necesară. Dacă rămâne apă, arunc-o.

• Umiditate: Stagnarea apei poate cauza, de asemenea, probleme, așa că asigură-te că elimini orice exces de apă din ghiveci. Dacă planta a fost udată prea des și începe să se ofilească, replantează-o și elimină excesul de apă pe viitor.

Frunzele maronii și uscate pot fi cauzate și de expunerea la soare direct și fierbinte. Amintește-ți să menții substratul de plantare umed și să crești umiditatea din jurul ei.

Verifică dacă există afide care să invadeze noile creșteri moi, pe care Soleirolia le are din abundență. Izolează orice plantă de apartament infestată și tratează-o imediat.

De asemenea, fii atent la ciupeci, unele tipuri sunt atrase de amestecurile de sol umede și pe bază de turbă.

Îngrijire pe timp de iarnă

Ține „lacrimi de bebeluș” într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 12 până la 18 °C, cu udare redusă și fără fertilizare. Cu toate acestea, asigură-te că bulbul radicular este întotdeauna umed.

Fiind originară din zone cu ierni mai blânde, Soleirolia va trebui să stea în interior pe timpul iernii. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult