Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secretele ciobanilor din Dâmbovița pentru un bulz delicios. „Aşa îl construim”

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost atmosferă de sărbătoare la Runcu, în Dâmboviţa, unde timp de două zile a avut loc Răvăşitul Oilor.

Ciobanii şi-au coborât oile din munte şi au adus cu ei brânză proaspătă, pastramă şi multe alte bunătăţi tradiţionale - perfecte pentru un ospăţ bogat. Vremea ploioasă nu i-a ţinut pe oameni departe de ospăţul pregătit la Runcu, la Răvăşitul Oilor. Bulzul aburind i-a ademenit pe mulţi în jurul unui baci, dornic să îi înveţe şi pe alţii reţeta lui.

Baci: „Uitaţi, mămăliguță caldă, brânza se pune în el aici, aşa îl construim.” Iar ponturi au fost din plin. Victorița Simon, ciobăniţă: „Să fie mămăliga un pic mai răscoaptă, foarte bine mestecată, brânza să fie grasă şi untoasă, o preparăm şi punem pe jar.” Oamenii n-au stat doar să asculte şi să studieze meniul. Au şi gustat din toate. Şi au cumpărat şi pentru acasă. Turistă: „Pastramă, brânză, urdă! Ne plac, ne plac mult!” Turistă: „Brânză de burduf, caşcaval, d-astea mai naturale.” La mare căutare a fost şi pastramă - desigur, aşezată tot lângă o bucată de mămăligă caldă. Gheorghe Brebeanu, primarul comunei Runcu: „Locuitorii din comună vin îşi iau oile, îşi iau produsele animaliere, brânza, brânza de burduf, pastrama, urdă dulce.” Bucate au fost din plin la sărbătoarea ciobanilor. Mai greu de găsit sunt însă ajutoarele, spun bacii. Tinerii nu mai vin să aibă grijă de oi, iar cei care acceptă un astfel de loc de muncă au pretenţii tot mai mari. Dan Negulescu, cioban: „Producţia a ieşit la animale, e mai greu cu ciobanii, greu de găsit.” Răvăşitul Oilor este un obicei vechi, ţinut în fiecare an în a treia săptămână din septembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult