Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secetă extremă în țară. Agricultorii renunță la culturi, Ministerul distribuie despăgubiri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trăim un an de secetă extremă, iar meteorologii nu au veşti tocmai bune. Temperaturile rămân peste cele normale în următoarele 4 săptămâni şi va ploua puţin.

Pământul este atât de uscat, încât agricultorii îşi strică utilajele sau renunţă de tot la culturi. Ministerul Agriculturii a început să distribuie despăgubiri, acolo unde fermierii le-au cerut.

În sudul şi estul ţării, puţini sunt cei care mai au utilaje în câmp. Pământul nu poate fi pregătit pentru însămânţările de toamnă.

Lamele utilajelor se rup în pământul care s-a întărit precum cimentul. După doi ani secetoşi, fermierii nu mai sunt dispuşi să investească în culturi care, cel mai probabil, îi vor duce la sapă de lemn. Cătălin Ionescu, inginer agronom: "Însămânţările la rapiță sunt pierdute. Am renunţat la însămânţatul rapitei. Au mai rămas orzul şi grâul. La orz şi la grâu, chiar dacă secetă continuă, vom încerca să semănăm. De fapt, e ca o mică loterie. Vom semăna şi vom aştepta să vedem ce se întâmplă." Daniel Ciuhureanu, agricultor: "Nu semănăm întrucât deja sunt două cicluri de producţie ratate şi ar însemna să-l pierdem şi pe al treilea, dacă ne hazardăm." În ultimele 12 luni, în zona de est a ţării, au căzut, cumulat, doar 150 de litri de apă pe metru pătrat.

Situaţia este critică şi pentru agricultorii din alte judeţe. Agronomii le dau fermierilor câteva sfaturi.

Rusu Teodor, Director Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice: „Ce să nu facă arături sau lucrări adânci care să usuce şi mai tare solul, având în vedere că şi în perioada următoare se prevăd perioade fără precipitaţii. Ca urmare menţinerea apei în sol ar fi foarte importantă, instalarea culturilor să se facă prin cât mai puţine lucrări.”

Agricultorii care au avut de suferit din cauza secetei vor primi bani anul acesta de la Guvern. Cererile au fost deja depuse la APIA.

Silvia Hicea, purtător de cuvânt Direcţia agricolă Cluj: "Ceea ce se plăteşte este 80% din cuantumul sumelor acordate că despăgubire pentru secetă, astfel 772 de lei este cuantumul cel mai mic pentru cultura de secară şi 1.002 lei pe hectar este cuantumul cel mai mare pentru cultura de rapiță." Harta precipitaţiilor de luna trecută arată că cea mai mare secetă este în zona de sud-est.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult