Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Se strică fructele în pădurile României. Motivul alarmat pentru care afinele, murele și zmeura nu mai sunt culese

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pădurile României mustesc de afine, mure și zmeură, dar unele direcții silvice nu reușesc să adune fructele.

În mare parte, pentru că nu găsesc zilieri. La rândul lor, muncitorii se plâng că nu sunt plătiți pe masura efortului depus. Sunt și cazuri în care direcțiile n-au găsit cumpărători pentru marfă.

Este sezonul murelor, care s-au făcut din belșug, doar că lipsesc culegătorii. În urmă cu doi ani, în Maramureș, erau adunate între 20 și 40 de tone fructe, iar zeci de zilieri se întreceau să umple cât mai multe găleți. Acum nu mai e nimeni dispus să facă asta.

Fost culegator: „Banii îs foarte puțini, 4 lei nici o pâine nu îți poți lua. Sunt și greu de cules”.

În aceste condiții, cei de la Direcția Silvică au anunțat că nu vor putea strânge fructele. Mai ales că și interesul de pe piețele externe, unde își vindeau marfa cu 2.000 de euro tona, a scăzut.

Citește și
pepeni
Piețele din toată țara vor fi luate la control. Autoritățile vor să se asigure că nu vom cumpăra fructe stropite cu chimicale

Marcel Cosma, inginer silvic Maramureș: „Nu avem un preț de piață competitiv, în așa fel încât să motivăm culegătorii. În jur de 4 lei, 4 lei 50, atât putem oferi pe mure. Cu siguranță vor rămâne pe câmp și în păduri pentru că nu are cine să le culeagă”.

La fel se întâmplă și cu afinele sălbatice. În Mureș de pe cele aproximativ 600 de hectare de fond forestier erau livrate, în urmă cu doi ani, peste 80 de tone de fructe de pădure.

Acum, Mihai și Bogdan sunt printre puținii care mai urcă pe munte să le strângă.

Mihai: „Eu le culeg strict pentru uz personal, le bag la congelator și în fiecare dimineață le mănânc. Afina e fructul creierului”.

Bogdan: „Ghiozdanul ăsta să fie plin. E o zonă plină de afine din ce pare”.

Mai culeg și cei care vând în piețe. Nici ei nu sunt mulți. Dau marfa cu 20-25 de lei kilogramul. Oricine poate aduna din păduri până la 3 kilograme de fructe din fiecare categorie, pentru consum propriu. Pentru cantități mai mari este nevoie de o autorizație.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult