Scrisul de mână, pe cale de dispariție în era tehnologiei. Importanța acestui obicei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vrăjiți de tehnologie, mulți dintre noi aproape că nu mai folosim pixul sau stiloul. Nici măcar pentru o semnătură, preferând varianta electronică.

Joi a fost Ziua Internațională a Scrisului de Mână, ocazie numai bună să ne amintim de vremurile când notam pe hârtie toate lucrurile importante. Specialiștii spun că dacă nu mai scriem de mână putem avea probleme de concentrare și învățare.

În era dominată de ecrane, când tastatura este mai aproape decât stiloul, scrisul de mână tinde să devină o amintire. Sunt tot mai puțini cei care își notează ideile pe foaie, așa cum făceau odată. Pentru unii este destul de dificil să aibă răbdare, iar rezultatul final nu e tocmai unul caligrafic.

Specialiștii spun că felul în care scriem spune multe și despre personalitatea noastră. Contează, de pildă, mărimea literelor, distanța și direcția în care sunt înclinate.

Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei Române: „Mulți ne plângem că ni s-a și deformat puțin scrisul de mână, pentru că e mai grăbit, mai neglijent. În momentul în care organizezi prin scrisul de mână, gândirea, ideile, e mult mai organic, mai firesc.”

Citește și
ilikeit
Inovații spectaculoase la CES 2025, în Las Vegas. Cum arată ochelarii de vedere prin care vezi ce spun interlocutorii

Cei mici sunt dornici să descopere tainele scrisului. La palatul din inima cetății Alba Iulia, zeci de copii au fost curioși să afle despre „Ziua Scrisului de Mână”. Sunetul peniței pe coala de hârtie e semn că literele prind contur.

Ana Maria Fărcaș, profesor învățământ primar: „Din clasa a treia avem epocă de caligrafie și începem cu scrisul cu pana, și ulterior folosim penița, stiloul. Ca și limba română, și scrisul de mână este sfânt. Ajută și tehnica, dar scrisul este scris.”

Folosit în mod constant, scrisul de mână dezvoltă latura cognitivă, concentrarea, dar și latura emoțională.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult