Ministerul Mediului va ancheta tăierile de păduri investigate de Greenpeace și acuzațiile aduse IKEA
Your browser doesn't support HTML5 video.
Compania de mobilă respinge acuzațiile și spune că lanțurile de aprovizionare sunt supuse anual unor controale. Ancheta vorbește despre o legislație învechită, care nu asigură protecția sau conservarea pădurilor din România, deși Comisia Europeană ne cere de ani de zile acest lucru.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Cu siguranță vom investiga și vom pune la dispoziția mass media concluziile controalelor pe care noi le întreprindem”.
Conform investigației Greenpeace, cel puțin 30 de tipuri de produse confecționate din lemn provenit inclusiv din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești au fost găsite în magazine Ikea din 13 țări, de la 7 producători de mobilă.
Ciprian s-a ocupat de ancheta care s-a derulat timp de șase luni.
Ciprian Gălușcă, reprezentant Greenpeace România: „Am descoperit că păduri cu înaltă valoare de conservare sunt tăiate și din acest lemn se produc diferite obiecte care se găsesc în magazinele IKEA din Europa. Vorbim despre scaune, umerașe de lemn, pătuțuri pentru copii și de o listă de alte 30 de produse”.
În replică, IKEA a transmis pentru Știrile PRO TV că:
”Fără excepții, nu acceptăm utilizarea de lemn provenit din păduri virgine și cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele noastre. Prin urmare, respingem acuzațiile prezentate în raport, întrucât informațiile expuse creează confuzie prin interpretarea diferită a noțiunilor de „păduri mature” și „păduri cu caracter primar".
Din punct de vedere legal, oricine poate exploata lemn din pădurile valoroase, atâta timp cât acestea nu se află în regim strict de protecție, cum ar fi pădurile virgine. Așa ajung producătorii să taie arbori vechi și de 140 de ani și să îi transforme în diverse piese de mobilier.
În 2021, România avea 6 milioane de hectare de păduriȘi asta se întâmplă din cauza legislației din țara noastră, care nu oferă un grad ridicat de protecție pădurilor, dar nici conservarea lor, spun voluntarii de mediu. România nu a identificat încă aceste păduri valoroase și nu le-a pus sub protecție.
Ciprian Gălușcă, reprezentant Greenpeace România: „E o pădure de 160 de ani tot ce e aici. Bucata asta s-a hotărât că trebuie să intre în conservare, cealaltă bucată nu. Statul nu poate să oblige în momentul de față proprietarul să meargă către conservare”.
Conform unui raport Agent Green, România avea în anul 2021 o suprafață de peste 6 milioane de hectare de păduri de foioase, conifere sau mixte.
Dintre acestea, însă, doar în jur de 7% au o vârstă de peste 120 de ani. O parte dintre acestea fac parte din Natura 2000, instrumentul Uniunii Europene pentru conservarea naturii, însă protecția lor e mai mult pe hârtie.
Florin Stoican, președinte Rețeaua pentru Natură: ”Noi nu avem o interdicție de a exploata pădurile peste o anumită vârstă decât dacă ele sunt în acele categorii de protecție strictă”.
De ani de zile, Comisia Europeană solicită României să protejeze și să gestioneze rețelele Natura 2000.
Sursa: Pro TV
Etichete: ikea , taieri , taieri ilegale , greenpeace , paduri virgine
Dată publicare: 11-04-2024 19:47