Satul în care s-au săpat tranșee pentru a stopa noul coronavirus
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autoritățile au recurs la această măsură pentru a-i descuraja pe amatorii de drumeții în parcul natural din zonă să mai calce pe acolo.
Focar de infecții, după un ritual șamanic
În acest sat pierdut undeva în imensa Siberie, focarul a izbucnit după ce oamenii de acolo au organizat un ritual șamanic la începutul lunii iunie.
Autoritățile au descoperit că virusul ar fi fost adus de o persoană din afara localității, așa că au impus imediat carantina. Numai că măsurile nu i-au descurajat pe turiștii de week-end, care au continuat să meargă în parcul natural de pe malul râului Irkut, aflat chiar la marginea satului cu pricina.
Ca să îi oprească pe străini, primarul a pus la cale o serie de lucrări de apărare. I-a mobilizat pe săteni, care, cu mic cu mare, au săpat un șanț de jur împrejurul așezării. Dora Khamaganova, secretarul de presă al districtului: "La început au fost două tranșee, le-am săpat cu tractorul cu plug. Apoi am făcut un șanț mai lat, săpat cu excavatorul. Asta pentru că oamenii puneau trunchiuri de copaci și treceau ușor peste șanț ca să ajungăă la râul Irkut."
Accesul, printr-un singur punct de intrare
Accesul se poate face acum doar printr-un punct de intrare, controlat 24 de ore din 24. Acolo sunt verificate scopul vizitei și temperatura oaspeților, obligați să poarte măști și mănuși de protecție.
Nadezhda Davayeva, lucrător la punctul de trecere: "Avem restricții drastice pentru ieșirea și intrarea în sat. Doar cadrele medicale și cei care aduc medicamente și alimente au permisiunea să intre."
Din cei 390 de locuitori, cel puțin 50 au fost infectați, iar unul a murit răpus de COVID-19. Potrivit autoritătilor, satul se va redeschide doar la două săptămâni după ce se va vindeca și ultimul pacient.