Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un grup de studenți români a construit o mașină de curse electrică. Invențiile de la salonul internațional din Cluj-Napoca

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de invenții sunt prezentate în aceste zile la Cluj-Napoca, unde cercetătorii așteaptă oameni de afaceri și antreprenori interesați să comercializeze produsele.  

La Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii pot fi găsite produse din domenii variate. De la mecanică, electricitate, până la medicină, alimentație și protecția mediului.

Inventator: „Fiecare fir din cele patru reprezintă o grupă de mușchi. Cu ajutorul acestor cabluri, prin combinarea lor, lasă și altul și se reia, se poate face mișcare de rotire”. Un alt dispozitiv - atașat unui corp - îl ajută pe om să își miște brațul, cu ajutorul a patru motorașe care controlează câte un fir de mătase.

Leonard Olar, Universitatea din Petroșani: „Controlul acestor mișcări sau a brațului respectiv se poate face în mai multe feluri, în funcție de afecțiunea de care suferă persoana respectivă. Un exemplu ar putea să fie audio, vocal. În care eu spun în față, în spate, sus, jos, și atunci se interpretează ce am spus și atunci brațul se ridică. Poate să fie cu o cască neuronală, în care eu doar mă gândesc. Gândul respectiv este interpretat ca ridicarea brațului”. Un grup de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au construit o mașina de curse electrică. Irina Duma, lider de departament administrativ echipă inventatori: „Prima și singura din țară care participă la această competiție cu un monopost electric, cred că asta ne face speciali la nivel național. Acest autovehicul este realizat în totalitate de către studenții de la UTCN, de la faza de proiectare, concept și până la fabricare”. În caz de cutremur, acumulări de gaze ori în situația incendiu, acest aparat oprește furnizarea cu gaz și energie electrică, iar apoi trimite un mesaj pe telefon, cu detalii despre incident și adresa la care trebuie să se intervină.

Peste 350 de invenții au fost înscrise în acest an. Inventatorii reprezintă universități, institute, firme, centre și stațiuni de cercetare, dar sunt și persoane fizice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult