S-a încins competiția la Cluj-Napoca. Zeci de elevi din toată țara au participat la Olimpiada de Brutărie și Patiserie
Your browser doesn't support HTML5 video.
Miza a fost calificarea la faza internaţională a concursului.
Mihai este din Dâmbovița și, prima oară a făcut pâine cu bunica lui, când era mic. Pentru că i-a plăcut foarte mult rezultatul, și-a dorit să își transforme pasiunea în meserie, asa că a ales o școală profesională de brutari.
Reporter: Ai o rețetă preferată de pâine, poți să ne-o explici?
Mihai Stoica, elev: „Pâine focaccia. Pregătim ingredientele la malaxor. Malaxăm. După scoatem și relaxăm aluatul. După aceea îl împărțim pe din două. Îl punem în două tăvi. Îl întindem pe toată tava, ungem cu ulei, punem semințe și ierburi, punem la cuptor”.
Andrei este din București și tot bunica a fost cea care l-a inspirat. Pentru că a evoluat foarte mult de când s-a înscris la școala profesională, acum face pâine pentru toată familia.
Andrei Gabriel, elev: „Pasiunea pentru brutărie a venit de la bunica mea pentru că stăteam lângă ea și mereu mă uitam și îi spuneam lasă-mă să fac și eu... mă punea să fac. Voi face astăzi o rețetă de pâine împletită în trei și patru”.
Participanții au avut de pregătit câte două pâni cu împletituri, un covrig polonez și un produs din aluat dulce.
Sebastian Dale, jurat: „O să încercăm să imităm anumite probe cât mai critice din viața reală a unor brutari șefi. Este o meserie pe cale de dispariție și chiar se caută meseriași brutari, patiseri”.
Cei mai talentați brutari juniori vor reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii din Polonia, programată la toamnă. Victor Dumitrache, co-organizator Olimpiadă: „Evident elevii se pregătesc pentru industrie. Au de pregătit inclusiv o pâine pentru un eveniment festiv, dar după o rețetă tradițională”.
La faza națională a olimpiadei de la Cluj-Napoca au participat 22 de elevi de la șase licee din țară, iar juriul a fost format din doi experți români şi doi belgieni.