Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România și Moldova își promovează valorile la Bazarul Diplomatic de la Bruxelles: ”Descoperiți locurile, descoperiți oamenii”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gustul României, dar și cel al Republicii Moldova, au ajuns la Bruxelles, prin Bazarul Diplomatic.  

Este un eveniment organizat de ambasadele celor două țări, care promovează valorile și tradițiile românești, făcute în tihnă.

Este un nou concept, slow living, care ne îndeamnă să încetinim ritmul și să ne bucurăm de prezent.

În cadrul bazarului din Bruxelles, vizitatorii sunt invitați să se bucure pe îndelete de tot felul de idei și produse autentice - de la gastronomia autentică, până la turismul rural.

Bazarul diplomatic de la Bruxelles promovează conceptul produselor unicat, făcute pe îndelete.

Citește și
Schengen
Consiliul JAI se reunește la Bruxelles. Posibile discuții privind aderarea României la Schengen, dar nu va fi și un vot

Aici intră produsele românești ca iile, porțelanul pictat sau elemente care îmbină vechiul cu noul. Nu puteau lipsi bucatele tradiționale, plăcintele sau cozonacul.

Artistul plastic Victoria Peev a venit la Bruxelles din Republica Moldova. Crede că oamenii merită să respire prin artă. Și că oriunde am ajunge, rădăcinile ne cheamă mereu acasă. La bazarul diplomatic, are tablouri care cuprind rămășite ale unor cuverturi tradiționale, dar și globuri făcute din hârtie reciclată.

Victoria Peev, artist plastic: ”Am venit aici cu două proiecte, primul este de Crăciun, jucării de brad care sunt făcute manual, fiecare jucărie este unicat, din hârtie reciclată, prelucrată și mixată cu altă materiale și lut japonez cu care fac detaliile acestea. Sunt foarte ușurele, nu se sparg, bucură oamenii, le-am făcut cum suflet. De obicei fac o colecție 10-12 globuri și durează o săptămână, două".

Alături o are pe Oxana Munteanu, creator vestimentar, care la Bruxelles a venit cu rochii inspirate din tradițional, cusute, în tihnă, cu multă migală. De altfel, portul românesc este vedeta bazarului diplomatic, cu ia care întotdeauna ne va aduce aminte de rădăcini.

Bazarul promovează și conceptul de slow food. O filosofie gastronomică ce încurajează mâncarea locală și gustul autentic. Chef Horia Șimon de la Clubul Gastronomic Transilvania explică acest concept.

”Haideți în România, descoperiți locurile, descoperiți oamenii”

Horia Șimon, Clubul Gastronomic Transilvania: "Noi am spus acum câteva zile că brigada rurală vine să gătească la capitală, la capitala Europei. Considerăm că este foarte bine să ne reprezentăm produsul dincolo de granițele României, pentru că suntem europeni, acest gen de turism se practică cu precădere în țările vest europene și încercăm să ne poziționăm și noi pe piața europeană a turismului slow".

Filosofia "slow travel" ne îndeamnă să ne facem timp să ne vizităm țara și să cunoaștem tradițiile.

Stelian Burduhos, reprezentant comuna Biertan: "Și la noi, în zona colinelor Transilvaniei, majoritatea turiștilor sunt străini. În pandemie au început să vină și români, să descoperi că într-adevăr avem locuri superbe pe care pot să le viziteze, valori pe care probabil le-a uitat și aici la Bruxelles avem audiență atât de români și de străini cărora acesta este mesajul pe care vrem să-l transmitem. Haideți în România, descoperiți locurile, descoperiți oamenii”.

Invitații speciali ai bazarul diplomatic sunt cei de la Via Transilvanica, unul dintre cele mai bune proiecte de patrimoniu Europene.

Bazarul diplomatic are loc la Universitatea Liberă din Bruxelles. Sunt așteptați aici români, dar și vecinii care vor să descopere produsele și tradițiile românești. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României împreună cu Ambasada Republicii Moldova.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult